Дом културе општине Нови Бечеј Вас позива на отварање изложбе

Музеја Војводине ’’Градови Војводине оком старих фотографа’’

Аутор изложбе: Милкица Поповић, кустос саветник

Среда, 21.04.2021.г. са почетком у 19,00 сати

Галерија ’’Село’’ Дома културе

Прва вест о проналску фотографије, на подручју данашње Војводине, на српском језику објављена је у часопису Магазин за художество, књижевност и моду априла 1839. године. Већ четрдесетих година у Војводину и Србију стижу први путујући фотографи-дагеротиписти. 

Значајно место заузима Анастас Јовановић, први српски фотограф који је 1850. и 1854. године фотографисао Петроварадинску тврђаву. Током педесетих година отварају се први професионални атељеи попут атељеа Иштвана Олдала у Зрењанину 1853. године и Георгија Кнежевића у Новом Саду 1854. године.

У другој половини 19. века фотографи почињу да излазе из својих атељеа и снимају екстеријерне ситуације. У почетку се суочавају са великим проблемима, па су и фотографије ређе, док се касније, захваљујући технолошком развоју, појављује све већи број снимака предела, панорама, тргова, улица и појединих објеката.

На изложеним фотографијама се могу видети 11 војвођанских градова: Нови Сад, Суботица, Сомбор, Сремска Митровица, Рума, Земун, Зрењанин, Кикинда, Вршац, Бела Црква, Панчево. Оне су остварења најзначајнијих фотографа прошлог века, а данас се налазе у збиркама културних институција и приватним колекцијама широм Војводине.