19. Saziv Tiske Akademije Akvarela

20.08.2014. U Domu kulture opštine Novi Bečej u periodu 16 – 20. avgusta održao se XIX saziv likovne kolonije ’’Tiska Akademija Akvarela’’. Učesnici ovogodišnjeg saziva bili su: Aleksandar Saša Bogdanović (Vršac), Dimitrije Kolarević (Bački Jarak), Vilmoš Harmoš (Novi Sad), Maja Verzoti (Novi Sad), Vladimir Stepanov (Ravno Selo), Ana Vidmar (Ljubljana), Tibor Nađ (Novi Bečej) i Edit Zerebelji Tenji (Novi Bečej). Dom kulture opštine Novi Bečej već devetnaest godina za redom organizuje okupljanje eminentnih slikara u Novom Bečeju i obezbeđuje uslove za rad i nesmetano stvaralaštvo okupljenih slikara, s tim što se rad olonije odvija u atmosferi potpune slobode likovnog izražavanja umetnika, koji svoj likovni izraz biraju na izgrađivanju sopstvenog likovnog i stvaralačkog pristupa bez unapred zadatih tema.

 

Manifestacija je od svog osnivanja 1996. godine u znatnoj meri obeležila likovni i kulturni identitet grada, Pokrajine i Republike. Osnivači ove likovne kolonije bili su Zdravko Mandić, Grujica Lazarević, Milorad Miša Berbakov, Đorđe Simić i Milorad Maravić, a njima se pridružio i Vlastimir Nikolić, u to vreme najpoznatiji slikari u tehnici akvarela, koji su svojim neospornim umetničkim autoritetom omogućili visok nivo manifestacije poznate i prepoznatljive u likovnom životu na prostoru naše zemlje.

19. Saziv Tiske Akademije Akvarela

U sredu, 20. avgusta 2014.g.  u galeriji ’’Selo’’ Doma kulture otvorena je izložba slika Ane Vidmar, učesnice likovne kolonije, pod nazivom ’’Glasovi i boje’’ izložbu su otvorili direktor Doma kulture Novica Blažin i Aleksandar Saša Bogdanović, slikar. A odmah nakon toga je usledilo otvaranje Izložbe radova 19. saziva likovne kolonije TAA. Nakon pozdravnog govora direktora Doma kulture, Novice Blažina, publici su se obratili i sami učesnici ovogodišnjeg saziva kolonije, ističući veličinu i značaj ove manifestacije i izražavajući zahvalnost što su učestvovali u njoj. Nakon oficijelnog dela gosti su uživali u muzici benda Trio ’’La Leb’’. 26. avgusta 2014.g.  održalo se Svečano zatvaranje Tiske Akademije Akvarela,  uz prigodan program, retrospektivnu izložbu i Koncert gudačkog kvarteta Innuendo. Publici su se obratili direktor Doma kulture, Novica Blažin, direktorka Narodne biblioteke, Agneš Đukičin i Marijana Baračkov, saradnik u Domu kulture, zatvorivši ovu manifestaciju, ali i kulturno leto u našem gradu. Stihove pesama kazivale su Dušana Petrović i Marijana Baračkov. A nakon toga usledio je Koncert gudača koji je svojom muzikom oduševio sve prisutne. Produkt ovogodišnjeg okupljanja umetnika su 24 nova umetnička dela, koja su svojom tematikom osvežila i obogatila stalnu postavku akvarela u Galeriji TAA i tako obogatila kulturnu i turističku ponudu našeg grada. U Galeriji TAA novonastali akvareli  izloženi su tokom čitave godine, tako da ova galerija  predstavlja kulturni reprezent i jedina je galerija ove vrste u Srbiji.