23. i 24. maja 2018.g. u Domu kulture opštine Novi Bečej tradicionalno se održala manifestacija ’’Obzorja na Tisi’’ posvećena jednom od naših najvećih kompozitora s kraja XIX i početka XX veka, istaknutom predstavniku srpskog muzičkog romantizma, tvorcu srpske solo pesme – Josifu Marinkoviću. Ova manifestacija kao koncept ima negovanje srpske solo pesme, kao i stvaranje nove, savremene solo pesme, i jedinstvena je po tome u našoj zemlјi. Ovogodišnja Obzorja, 26. po redu, protekla su u znaku Otvorenog takmičenja solo pevača.

Manifestacija je počela izvođenjem prve etape programa takmičara Druge kategorije.

Istog dana u popodnevnim satima, na platou ispred Doma kulture, usledilo je polaganje cveća na spomen bistu Josifa Marinkovića. Cveće je položio Berislav Jerković, profesor solo pevanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Nakon ovog svečanog čina nastupio je hor osnovne škole ‘’Miloje Čiplić’’ pod dirigentskom palicom Sofije Gurjanov Jegdić, nastavnicom muzičke kulture, sa kompozicijom Josifa Marinkovića Zvonce i izvornom narodnom pesmom Ogrejala mesečina.

Program se nastavio u holu Doma kulture, gde je otvorena izložba u znak sećanja na Zagorku Zagu Jegdić, idejnog tvorca, jednog od osnivača ove manifestacije i dugogodišnje direktorke ove ustanove. Autor izložbe Jelena Paulјev, istoričar umetnosti govorila je o njenom doprinosu kulturnom životu Novog Bečeja i naše opštine. Ovom prilikom publici se obratila i Slavica Kovačev, njena dugogodišnja prijatelјica i saradnica, podsećajući nas na Zagin široki duh i entuzijazam. Nakon toga je otkrivena spomen ploča Zagorke Jegdić, na ulazu u pozorišnu salu, koja od sada nosi njeno ime.

Na svečanom otvaranju manifestacije sve prisutne pozdravila je Marijana Baračkov, predsednik Organizacionog odbora ‘’Obzorja na Tisi’’, a manifestaciju je otvorio Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej. Besedu o Josifu Marinkoviću održao je prof Svetozar Saša Kovačević, kompozitor i orgulјaš. U svojoj besedi on je istakao jednu od nabitnijih komponenti muzike, koja je i Marinkoviću bila veoma važna, a to je melodija, tonalna melodija, ona koja je ’’Auditi dignum’’ (dostojna slušanja), a koja je danas, u 21. veku, u kom su prave vrednosti skrajnute, gotovo zaboravlјena.

Nakon besede usledio je svečani koncert ’’Pesmom da ti kažem’’, Miloša Radovića, baritona i soliste RTS uz instrumentalnu pratnju (Aleksandar Radović-klavir, Dejan Ivanović-harmonika, Srđan Mišković-violina, Goran Rajković-gitara). Gost koncerta bila je Jelena Simić, mecosopran. Na bogatom repertoaru su se našle najlepše romanse, starogradske pesme, evergrin muzika, klasična muzika i solo pesme Josifa Marinkovića….Posebnu simpatiju publike dobila je pesma Srce nije tamburica, za koju je tekst napisala majka Miloša Radovića, a komponovao njegov brat, Aleksandar Radović, koji ga je te večeri pratio za klavirom.

Narednog dana nastavlјeno je Otvoreno takmičenje solo pevača, koje se ove godine odvijalo u tri kategorije (Pretkategorija, Prva i Druga kategorija) u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ovo takmičenje se izdvaja od svih drugih i jedinstveno je po tome što učesnici u programu takmičenja imaju zadatu solo pesmu Josifa Marinkovića i solo pesmu nastalu na Pozivcnom kompozitorskom konkursu koje se takođe održava u okviru ove manifestacije, a sve u cilјu čuvanja imena i dela Josifa Marinkovića i negovanja solo pesme.

Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sledećem sastavu: Milica Stojadinović, profesor solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Berislav Jerković, profesor solo pevanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Snežana Savičić Sekulić, prvakinja Opere Nacionalnog teatra u Beogradu. Sekretar žirija bila je Ljubica Živković, profesor solo pevanja, a oficijelni korepetitor takmičenja Aleksandra Rakić, pijanista.

U pauzi takmičenja usledila je poseta muzeju Glavaševa kuća u kome se nalazi spomen soba posvećena Josifu Marinkoviću i polaganje venca na spomen ploču Josifa Marinkovića. Venac je položila Milica Stojadinović, predsednica žirija ovogodišnjeg takmičenja.

Nakon završenog takmičenja proglašeni su pobednici i dodelјene nagrade i diplome. Dodelјene su Diplome za osvojeno I, II i III mesto u svakoj konkurenciji i novčane nagrade, kao i nagrada za najbolјe izvođenje solo pesme Josifa Marinkovića, zatim nagrada za najbolјe izvođenje kompozicije sa Pozivnog kompozitorskog konkursa ‘’Obzorja na Tisi’’ i nagrada Laureatu takmičenja.

U Pretkategoriji – prvu nagradu osvojila je takmičarka iz Rumunije Resiga Patrisia-Francesca (Colegiul de Muzica ’’Sigismund Toduta’’, Cluj-Napoca), koja je ponela i titulu Laureata Pretkategorije. Drugo mesto podelile su takmičarke Lara Malenić (MŠ ’’Josif Marinković’’, Zrenjanin) i Iva Čičovački (MŠ ’’Petar Konjović’’, Sombor), a treću nagradu su osvojile Ana Stanojev (OMŠ ’’Petar Konjović’’, Bečej), Marija Aleksić (MŠ ’’Josif Marinković’’, Zrenjanin) i Kristina Afić (MŠ ’’Petar Konjović’’, Sombor).

U Prvoj kategoriji prvo mesto osvojila je Danijela Kondić (MŠ ’’Josif Marinković’’, Zrenjanin), a u muškoj konkurenciji prvu nagradu osvojio je takmičar Milan Perišić (MŠ ‘’Isidor Bajić’’, Novi Sad), a drugu nagradu je poneo Vladimir Jakšić (MŠ ’’Josif Marinković’’, Zrenjanin).

U Drugoj kategoriji u ženskoj konkurenciji prvu nagradu osvojila je Aleksandra Pletikosić (Akademija umetnosti, Novi Sad), drugu Svjetlana Đokić (Akademija umetnosti, Novi Sad), a u muškoj konkurenciji prvu nagradu je poneo Predrag Kačavenda (Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu).

Specijalnu nagradu (umetnička slika) za najbolјe izvedenu kompoziciju sa Pozivnog kompozitorskog konkursa ’’Obzorja na Tisi’’ osvojio je takmičar Vladimir Jakšić.

Specijalnu nagradu (umetnička slika) za najbolјe izvedenu solo pesmu Josifa Marinkovića osvojila je takmičarka Svjetlana Đokić.

Za Laureata takmičenja proglašena je takmičarka Aleksandra Pletikosić.

Nakon dodele nagrada i priznanja prvonagrađeni takmičari priredili su koncert.

Ovogodišnju manifestaciju podržali su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opština Novi Bečej.