У суботу, 26. јануара 2019. године у Дому културе општине Нови Бечеј одржана је Светосавска академија под покровитељством Општине Нови Бечеј.  Овогодишњу академију оргaнизовали су: Општина Нови Бечеј, ОШ ‘’Милоје Чиплић’’ и Дом културе општине Нови Бечеј.

У име покровитеља и суорганизатора академије многобројним званицама и гостима најпре се обратио Председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић, подсетивши нас   шта је све Свети Сава учинио за Србе, нарочито на пољу духовности, образовања и културе.

У оквиру програма Светосавске академије наступио је хор ОШ ‘’Милоје Чиплић“, под руководством наставнице Софије Гурјанов Јегдић, а ученици драмске секције ОШ ‘’Милоје Чиплић’’ извели су сценски приказ из живота Светог Саве. Присутна публика имала је прилику да ужива у духовној музици коју је извео Мешовити хор ‘’Свети Роман Слаткопојац“ из Новог Сада, под диригентском палицом Јевгеније Владимировне Којић, а беседу о Св. Сави казивао је Милан Кочаловић, глумац Народног позоришта ‘’Тоша Јовановић’’, Зрењанин.

Овогодишња Светосавска повеља уручена је наставници српског језика и књижевности, Душици Варга, за допринос образовању. У својој досадашњој три и по деценије дугој наставничкој каријери, Душица Варга постигла је значајне резулате, а захваљујући свом преданом и пожртвованом раду нису изостала ни многобројна признања и дипломе, како њених ученика, тако и ње саме.

Светосавска академија и овог пута је имала хуманитарни карактер. Слађана Стојков из Новог Милошева, ученица 4. разреда гимназијског одељења Средње школе Нови Бечеј,  оболела је од ретког облика тумора мишићног ткива, а лечење ће морати да настави у Америци.

Свако ко је вољан да помогне овој младој девојци, да избори своју најважнију битку, може то учинити уплатом на жиро рачун: 265-0000005372689-42 (Raiffeisen bank).