Документарни филм АРАЧА

Аутор: Михајло Планкош

Петак, 21. фебруар 2020. године у 20,00 сати

Сала у приземљу Дом културе

Улаз слободан

Аутор филма је Михајло Планкош, млади суботички историчар уметности.

Десетак километара удаљена од Новог Бечеја, крај пута према Новом Милошеву, налази се средњовековна црква Арача која је данас у рушевном стању. Планкоша су остаци ове сакралне грађевине потакли на детаљније истраживање. Покушао је да сазна што више о њеној тајанственој прошлости и да разуме оно што представља за људе овог краја у садашњости.

Планкош је прикупио чињенице и пронашао праве саговорнике, а све је резултирало документарним филмом снимљеним на занимљив, уметнички начин.

Филм доноси  поруке о важности архитектонског и културног наслеђа. Неке чињенице подсећају нас на двојност човекове природе, на људе немарне, похлепне и заборавне, али и марљиве, племените и способне да у колективном памћењу чувају оно важно и вредно.

Михајло Планкош је рођен 1992. године у Суботици. У родном граду је завршио основну школу и Гимназију ’’Светозар Марковић’’, а потом у Београду   Одсек за режију и глуму на Новој академији уметности и историју уметности на Филозофском факултету, где му је тема завршног рада била црква Арача. Од ране младости бавио се позориштем, фотографијом и снимањем. Глумачку каријеру започео је у суботичком Друштву Русина, а наставио у Гимназији и касније током студија у уметничком студију Нешто КреАртивно. Његови фотографски радови излагани у земљи и иностранству (Суботица, Палић, Нови Сад, Фиренца). Као редитељ и као филмаџија снимио је више краћих филмова, а његов документарни филм о Арачи је до сада најозбиљнији рад у тој сфери.