Törökbecse és Kumán között található a hétezer éves középkori falu, amely a Tisza partján terült el.

A Vajdasági Múzeum és a németországi Kiel város Korai Történelem- és Őskorkutató Intézet régészeinek négy éves kutatásanak köszönhetően, amit 2014. kezdtek el, sokat megtudtunk a újkőkori Bánságról.

Ez az újkőkori település sokban érdekes számunkra: több mint ötszáz évig fennálllt, és a filmnek köszönhetően a néző láthatta, hogyan élt az ember a Tisza- és a Vinča- kultúra határvonalán.

A település nagynak számított, 4000 lakost számlált. Halászattal, vadászattal, földműveléssel foglalkozott az akkori ember, és kereskedett is, főleg a Tisza mellett élő embercsoportokkal.

A településsel tűzvész végzett, és az emberek ezután elvándoroltak.

A dokumentumfilmet a Media Art Kontent, a Sabadoš servis és az Aksios média közösen készített. A Vajdasági Múzeum régészeti csoportja mellet, Aleksandar és Ildikó Medović vezetésével, ezt az egyórás filmet aláírják még többek között, a zeneszerző Farkas Róbert, az operatőr Bojan Dakic, a szerkesztő Vladimir Antic és a rendező Rastislav Durman.

A bemutatón a rendező mellet a Vajdasági Múzeum arheológusa és igazgatóhelyettese Tijana Stanković Pešterac is üdvözölte a vendégeket.

Vidi album