Premijera dokumentarnog filma BORĐOŠ – 7000 GODINA PRE održaće se u prizemlјu Doma kulture opštine Novi Bečej u sredu (10.10.2018. u 12,00h) i četvrtak (11.10.2018. u 19,00h). Ulaz je slobodan.

Na obali reke Tise, nedaleko od Novog Bečeja, nalazi se sedam hilјada godina staro naselјe – zovemo ga Borđoš, po selu koje se na istom prostoru nalazilo u i srednjem veku. Ovo neolitsko naselјe je po mnogo čemu zanimlјivo: trajalo je preko pet stotina godina, nalazilo se na razmeđu dve kulture, potiske i vinčanske i bilo je veliko.

Četvorogodišnja istraživanja arheološkog tima Muzeja Vojvodine i instituta za praistoriju „Kristijan Albreht“ Univerziteta u Kilu otkrila su mnogo toga o mlađem kamenom dobu u Banatu, ali su se istovremeno, pojavila mnoga pitanja na koja tek treba naći odgovor, na primer: kako su do Borđoša stigli materijali sa udalјenosti i do sedam stotina kilometara u vreme kada konji još nisu bili pripitomlјeni?

Dokumentarni film „Borđoš, 7000 godina pre“ koprodukcija je kuća „Media Art Kontent“, „Sabadoš servis“ i „Aksios media“. Uz arheološki tim Muzeja Vojvodine predvođen Aleksandrom i Ildiko Medović, ovaj jednočasovni film potpisuju, među ostalima, kompozitor Robert Farkaš, direktor fotografije Bojan Dakić, montažer Vladimir Antić i reditelј Rastislav Durman.