У оквиру пројекта ‘’Вип кинотека’’, у петак 01. фебруара 2019.г. са почетком 19,00 сати у приземљу Дома културе општине Нови Бечеј биће приказана бесплатна пројекција дигитално рестаурираног филма Мирис пољског цвећа.

Пројекат ‘’Вип кинотека’’ има за циљ да сачува и заштити остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро од великог значаја.

Мирис пољског цвећа је југословенски играни филм из 1977. режисера Срђана Карановића. Аутори сценарија су Срђан Карановић и Рајко Грлић.

Филм је реализован у облику колажа састављеног од документарних и играних делова у којима се прати познати глумац од тренутка када, без видљивог разлога, напушта породицу и посао у позоришту и одлази на шлеп свог пријатеља лађара.

Филм је 1978. добио награду Међународне федерације филмских критичара (Fipresci) на Канском фестивалу. На Филмском фестивалу у Пули 1978. филм је освојио Златну арену за режију (Срђан Карановић), Златну арену за музику (Зоран Симјановић) и Златну арену за фотографију (Живко Залар). Исте године филм је добио и награду Мала Пула у Београду, те плакету Дома омладине за филм и филмску музику.

Југословенска кинотека у сарадњи са ВИП мобајл и Центар филмом је рестаурирала овај филмски класик. Премијера је одржана у свечаној сали Југословенске кинотеке 27. децембра 2018.

Глумци: Љуба Тадић, Александар Берчек, Богдан Диклић, Горица Поповић, Олга Спиридоновић, Соња Дивац, Мића Томић и др.