Филмски фестивал СЛОБОДНА ЗОНА

ЈА САМ ГРЕТА (док.)

Среда, 06.04.2022. у 19,30 часова

Сала у приземљу Дома културе

Улаз слободан

Редитељ:  Nathan Grossman

Земља: Шведска, Велика Британија, Немачка, САД

Година: 2020.

Трајање: 97’

Језик: енглески, шведски

Улоге: Greta Thunberg, Svante Thunberg

Продукција:  B-Reel Films (as BR-F), Hulu, Westdeutscher Rundfunk (WDR)

СИНОПСИС

Филм о тренутно најпознатијој еколошкој активисткињи која је своју борбу за климатске промене започела реченицом „Моје име је Грета и желим да почнете да паничите!“.

Да није била директна, вероватно је нико и не би узео за озбиљно јер, како каже њен отац Сванте који јој је и главни пратилац на путовањима и у активистичким активностима, она о климатским променама зна више од 97% светских политичара.

Грета поседује самоувереност на којој би јој позавидели и одрасли, и нашла је нешто за  шта је вредно борити се, а то је будућност планете.

О РЕДИТЕЉУ

Нејтан Гросман је шведски документариста и фотограф чији рад често истражује питање проблема животне средине. Након што је дипломирао на Стокхолмској академији драмских уметности, Гросман је започео своју каријеру као фотограф за Ролинг Стоун Индија пре него што је преусмерио фокус на филм. Гросман је привукао глобалну пажњу својим краткометражним филмом из 2015, Тхе Тоастер Цхалленге, који је имао преко 15 милиона прегледа. Године 2017. је завршио Коттетс Лустар, своју прву дугометражну ТВ серију за јавног емитера СВТ, о растућој потрошњи меса у Шведској. Серија је такође номинована за телевизијску награду Кристален за најбољи документарни програм године.