2019. április 10-én a törökbecsei Községi Művelődési Házban a nagybecskereki “Zvezdica” színház két időpontban előadta a “Prvi šljivarski boj” c. gyerekelőadást. Az előadás Bernis Majers “The aplle war” c. meséje alapján készült, hagyományinkhoz igazítva. Tatjana Reljin és Miljan Vuković játékukkal mutatták be a legfőbb emberi tulajdonságokat, jellemzőket királyokra és egyszerű emberekre egyaránt.

A mese két királyról szól és egy szilvafáról, amelyik pont a két királyság határán nőtt ki. Ott, ahol az egyik királyság végződik, a másik pedig kezdődik. A két király nem él békében és megértésben. Könnyen tudnak okot találni háborúra, legyen az akár a szilvafa, amelyikről nem tudják eldönteni, hogy kinek a tulajdona.

Létezik igazi ok háborúra? Ilyen és még sok kérdés és felelet van ebben az előadásban. Ám a választ, hogyan békülnek ki a királyok, a közönségben ülő gyerekek adják meg. Az előadás elejétől a végéig a színészek a hagyományinkra építkezve vezetik a gyerekeket játékon, mesén és dalokon át a helyes válaszok felé. Az előadás lehetne erőszakmentes kommuikáció tréning is.

Ez az interaktív előadás  tartalmával és eredeti zenéjével pozitiív reakciót vált ki a gyerekekből, és fontos üzenetet küld a legfiatalabbaknak arról, hogy a tolerancia rendkívül fontos, nem kell önzőnek lenni, hanem osztoznunk kell másokkal.