A Törökbecse községi művelődési házban 2017. december 1-én megnyílt a “Népirtás plakátolása” c. kiállítás, amely a történelmi plakátok által festőien és eredetien szemlélteti az usztasa és náci hatóságok terrorját és a szerémségi nép szenvedését 1941. és 1945. között.

A kiállítást a szerző, dr Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum plakátgyűjteményéből, valamint más múzeumok és levéltárak , mint a Szerémségi levéltár-múzeum, a Matica Srpska könnyvtára, a karlócai Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levéltára, valamint a zimonji Tájmúzeum  gyűjteményéből állított össze.

Ugyanakkor került sor dr Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatójának könyvbemutatójára is.

A kiállítást és a könyvbemutatót is Mladen Bulut, a Vajdasági Úságíró Szövetség elnöke mutatta be, valamint Zoran Veljanović, levéltári tanácsadó, történész és a Vajdasági Múzeum levéltárának igazgatóhelyettese és Žarko Dimić, a karlócai Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levéltárának igazgatója.

Egy olyan kiállításól van szó, amely kitárja az embereknek az arhívumokba zárt tragikus időket. Szerémségben 1942-ben több mint hatezer ember halt meg egy hónap alatt, augusztus közepétől szeptember közepéig.

Ez a kiállítás bemutatja miként büszkélkedett bűneivel a Független Horvát Állam az “Új Európában” náci projekten belül és nyilvánosan hirdette a propaganda és a megfélemlítés céljából. Közzétették a neveket akiket megöltek és azokat akiket halálra ítéltek bírósági tárgyalás nélkül. Ezek mind eredeti dokumentumok, a német fegyveres erők és a Független Horvát Állam termékei.

A “Népirtás plakátolása” c. kiállítással, amely a történelmünk 1941-1945. közötti nehéz időszakáról szól, az emlékezés kultúráját szeretné erősíteni, valamint kifejezni azt a vágyat, hogy ne ismétlődjön meg újra ehhez hasonló történés.

A kiállítás szervezői: a Vajdasági Múzeum, a Karlócai Művészeti Műhely, és a Vajdasági Újságírók Szövetsége.

Az est házigazdái: a Kis Történelmi Társaság – Újvidék és a Törökbecse községi Művelődési ház.

A kiállítás megtekinthető december 15-ig, a belépő ingyenes.