Pénteken, 2019. március 29-én a törökbecsei Községi Művelődési Házban bemutatták Bora Otić ‘’Šorom sredom, dvared’’ c. könyvét.

Bora Otić, a közismert újságíró és műsorvezető az összegyűltek előtt a könyv létrehozásának folyamatáról beszélt, továbbá arról, hogy mi vezérelte írás közben, míg Vladeta Sudarski, törökbecsei ismert amatőrszínész rézleteket olvasott a könyvből.

A könyv 42 történetet és „Hazám szótárát“ tartalmazza, az archaikus szavak és kifejezések leírásával és értelmezésével. A könyv arhaikus nyelven, Bácska egy részére jellemző „Šajkaška“ néven ismert tájszólással íródott.

Ebben a könyvben a szerző a „5kazanje“ c. tévéműsorában feldolgozott történetek írja le, és   meglehetősen festői jelleggel vázolja természetünket, múltunkat, mentalitásunkat, szokásainkat, csínyeinket, életünket, azt, ahogy régen éltünk, mítoszokat és legendákat mutat be térségünkből.

A 240 oldalas könyv egy lassan kihaló tájszólással íródott, valójában egy etnológiai szótár, gazdagon illusztrált fényképekkel, amelyeken látszik, hogyan éltek, öltözködtek és viselkedtek őseink ebben a térségben.

A könyvnek internetes kiadása is van, és a ŠOROM SREDOM, DVARED FB oldalon található.

A könyv kiadását segítette a Vajdasági Autonóm Tartomány kormánya és a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság.