Удружење ,,Петроварадин Медија“ и Дом културе општине Нови Бечеј вас позивају на свечано отварање изложбе „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“, која ће бити отворена у уторак, 27.02.2024. год. са почетком у 19.00 часова, у Галерији ’’Село’’ Дома културе.

Уз пажљиво одабран текст и уз пратњу фотографија, изложба ће представити јавности историјат позоришта у Србији који је стваран под утицајем  ,,белих“ Руса у време после Октобарске револуције.

Оснивање балета у Србији, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију – за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници. У Србију долазе након сарадње са Станиславским, Немирович-Данченком, Мејерхољдом, Аном Павловом, Фјодором Шаљапином и многим другим легендарним именима, те доносе искуство Московског художественог театра, Бољшој театра, петроградских Александринског и Маријинског театра, али и осталих установа у којима су стварали.

Након Новог Сада, Беле Цркве и Београда, изложба ће гостовати у Новом Бечеју, као једном од места са највећом концентрацијом ,,белих“ Руса који су у Србију дошли између два светска рата.

Пројекат се реализује уз институцијалну подршку Министарства културе Републике Србије. Медијска подршка – компанија “Color Media Communications“. Историјску грађу за изложбу уступио је Музеј позоришне уметности Србије.