U galeriji ‘’Selo’’ Doma kulture opštine Novi Bečej, 20. oktobra 2016. otorena je izložba fotografija ‘’Portreti’’ ruskog fotografa Ilmara, koja je rezultat dvogodišnjeg rada ovog umetnika u Srbiji. Jedan deo izloženih fotografija prikazuje nastanak osnovne fotografije za manifestaciju ‘’Gospojina 2016’’ u Novom Bečeju. Na izložbi neke od fotografija izložene su po prvi put.

Kao portretni fotograf Ilmar u svojim modelima traži posebnu iskru duše i karaktera, kako bi uhvatio ono nevidlјivo i naslutio životnu priču svakog pojedinca. Ispred njegovog objektiva pozirali su lјudi najrazličitijeg socijalnog milјea: čuveni pevač, beogradski penzioner, lovac iz Belog Blata, ženski modeli sa svetskih modnih pista, prijatelјi, prolaznici…U svemu Ilmar traži, i nada se da nalazi, momenat neprolazne lјudske lepote.

Umetnika je publici predstavio Novica Blažin, direktor Doma kulture, a o njegovom stvaralaštvu govorio je Mirko Sebić, novinar i esejista, glavni i odgovorni urednik časopisa za savremenu kulturu Vojvodine ‘’Nova misao’’. Goste je pozdravila i Edit Zereblјi Tenji, saradnik u Domu kulture. Umetnik se zahvalio  na toploj dobrodošlici, i rekao da mu je izuzetna čast i zadovolјstvo što izlaže u Novom Bečeju, i u ovako lepom prostoru.

Izložba je otvorena do 15.11.2016.

Ilmar (1977), rođen je u Rusiji, a od 2014. godine živi i radi u Srbiji, dok ga posao vodi po celom svetu. 2013. godine završio je ‘’Britansku visoku školu dizajna i umetnosti’’.

2013. godine izlaže postavku “Konverzija” na samostalnoj izložbi u Moskvi u Parku umetnosti “Muzeon”, koja je kasnije bila predstavlјena i Beograđanima u Uličnoj galeriji. 2015. godine beogradskoj publici je predstavio svoj projekat “Lica Beograda”, u kojem su kasnije uživali stanovnici Novog Sada i Bele Crkve. U septembru 2016. “Konverziju” je izložio u Art Center Dukley u Kotoru.

Za vreme aktivnog rada u Moskvi učestvovao je na izložbi “Topografija Artplay”,u postavci fotoizložbe u art-prostoru “SahArt”, kao i u projektima “Melomani” u Centru savremene umetnosti “Zverev” i “The best of Britanka” u Centru Artplay. Aktivno sarađuje sa časopisima “Veliki grad”, “PROsport”, “RoyalCheese”.

Dobitnik nagrade Serbia Press Photo u kategoriji “Portret”. Tu nagradu je osvojio snimanjem lovaca iz banatskog sela Belo Blato, gde je trenutno nastanjen.