Dragiša Bunjevački

Zašto baš izložba o Dragiši Bunjevačkom da bude upriličena na svečanom otvaranju adaptirane Galerije „Selo“?

Zašto baš na 39 rođendan Doma kulture opštine Novi Bečej, 16. novembra 2015. godine, sa početkom u 19:00h?

Oni koji su ga poznavali, znaju da je Baca bio poseban. Boem, koji je živeo svoj bogat život jednostavno, skromno, koje je prenosio na platno i tako svoju biografiju ostavio oslikanu nama i nekim budućim generacijama.

Nije bio „vašarski slikar“, kako je umeo da kaže – nikad nije živeo od slikarstva već je živeo da bi slikao. Bio je komunikativan, lako je sticao prijatelje, pomagao mladim umetnicima, ali je svoj mali unutrašnji univerzum uvek držao zaštićen od svih.

Rođen 1925. godine u Pančevu, nastanjen u Novom Bečeju, 1938. godine slika svoju prvu sliku, 1960. godine osniva grupu naivnih umetnika pod nazivom „Selo“ i time daje svoj doprinos obogaćivanju naivne umetnosti u Vojvodini i tadašnjoj Jugoslaviji i stvarao je do 1983. godine, kada je iznenada preminuo.

Otud i naziv Galerije „Selo“ – u čast njemu i slikarima grupe.

U čast njima, u čast vernoj publici, adaptirana je Galerija “Selo”. Zamenjeni prozori, postavljen savremeni mehanizam za kačenje i instalirano galerijsko svetlo, zahvaljujući projektu NIS-a “Budućnost na delu – zajednici zajedno”.

Zašto baš izložba Dragiše Bunjevačkog?

Mlade generacije malo ili u opšte ne znaju o njemu.

Nezasluženo zaboravljen, a ostavio je Novom Bečeju nešto neprocenjivo.

Eto zato.