Концерт Новосадског тамбурашког квартета

Четвртак, 28.10.2021. са почетком у 19,00 сати

Сала у приземљу Дома културе

Улаз слободан.

Обавезно ношење маске и поштовање дистанце.

Чланови квартета су Милица Лерић (прим), Марко Парчетић (А-басприм), Дејан Петковић (Е-басприм) и Стефан Михаиловић (чело). Сви чланови су бивши или садашњи студенти Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

На програму концерта ће се наћи класична музика, од којe се истичу дела Баха, Моцарта, Вивалдија, Бетовена  и  Чајковског, затим филмска, популарна класична и популарна музика, као и обраде џез стандарда.

 Новосадски тамбурашки квартет је у протеклом периоду активно наступао, не само у Србији, већ и у иностранству – издвајају се наступи у Бечеју, Сомбору, Новом Саду, Суботици, Винковцима (Хрватска), Будимпешти и Дески (Мађарска), Темишвару (Румунија), Минхену и Диселдорфу (Немачка).

Упркос томе што се Нови Сад сматра једним од историјских центара тамбурашке праксе, идеја о формирању специфичног ансамбла као што је тамбурашки квартет је заживела крајем октобра 2018. године, када је формиран Новосадски тамбурашки квартет. Концепт Новосадског тамбурашког квартета се, аналогно поставци класичног гудачког квартета, заснива на сличним тембралним принципима – деонице прима и А-басприма представљају еквивалент првој и другој виолини, док су пандан деоницама виоле и виолончела деонице Е-басприма и тамбурашког чела. Иако класичан гудачки квартет поседује шири тонски опсег, тамбурашки квартет је, у складу са својим извођачким способностима, ипак у могућности да изведе значајан број композиција из опуса класичне музике.