KRALJ PETAR PRVI

Projekcije filma će se održati u svim naseljenim mestima opštine Novi Bečej:

KUMANE – Sreda, 20.02.2019. u 20,00h – Bioskopska sala

NOVI BEČEJ – Četvrtak, 21.02.2019. u 17,30h i 20,00h – Dom kulture

NOVO MILOŠEVO – Petak, 22.02.2019. u 20,00h – Dom omladine

BOČAR – Petak, 22.02.2019. u 20,00h – Bioskopska sala

Besplatne ulaznice za projekcije filma u Novom Bečeju mogu se preuzeti u Domu kulture opštine Novi Bečej radnim danima od 08,00h do 15,00h.

Za projekcije filma u Kumanu, Bočaru i Novom Miloševu ulaznice se mogu preuzeti u Mesnim zajednicama radnim danima od 08,00h do 14,00h.

Žanr: drama, istorijski, ratni

Glumci: Lazar Ristovski, Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski

Režiser: Petar Ristovski

Kralj Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu za zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada.

SADRŽAJ

Kada se spletom istorijskih okolnosti Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo je parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!