ISTORIJSKO-DOKUMENTARNI FILM

Petak, 06.10.2017. sa početkom u 20,00 sati

Dom kulture opštine Novi Bečej, galerija ’’Selo’’

Ulaz slobodan!!!

Nakon projekcije filma, razgovor i druženje sa autorima…..

„Kraljevski top – Istorija srpske krune“ je film  koji govori o nastanku  i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog srpskog ustanka. Snimljen je povodom dvesta godina od Karađorđeve smrti.

Film u pozadini priče prati i društveno političke prilike u Srbiji, ali i  čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti srpskog naroda.

Kroz obilje arhivskog materijala film baca svetlost na ključne istorijske događaje  dvadesetog veka, otkrivajući i one manje poznate istorijske činjenice.

Režija i montaža: Velimir Stojanović

Scenario: Dragan Marković

Asistent režije i narator: Jelena Nikolić

Muzika: Marijan Cvetanović

Lektor: Dušan Stojanović

Dizajn zvuka: Vlada Milijić

Producent: Predrag Nikolić

Produkcija: UG FORUM ARTISTIKUM

Na festivalu u Velikoj Plani film je nagrađen “Zlatnom buklijom”.

Rad na filmu trajao je tri godine. Budući da se radi o početku dvadesetog veka, jedini video-materijal na koji su autori mogli da se oslone bio je film o krunisanju kralja Petra iz Jugoslovenske kinoteke. Teško je bilo doći i do fotografija, ali je tokom istraživanja ipak prikupljen dovoljan broj da se ispriča priča o jedinoj srpskoj kruni koja nikada nije napuštala Srbiju. Tokom Prvog svetskog rata bila je sakrivena u podu učionice Prizrenske bogoslovije. Druga srpska kraljevska kruna, ona kojom je krunisan Stefan Dečanski, a nakon njega crnogorski kralj Nikola, čuva se na Cetinju.

Filmsku priču prati muzika Konjovića, Biničkog, Slavenskog, Rimskog-Korsakova, Mendelsona i Čajkovskog…