U petak, 11. maja 2018. godine sa početkom u 20,00 sati, u multifunkcionalnoj sali, u prizemlјu Doma kulture biće prikazan četvrti po redu restaurirani domaći film MARATONCI TRČE POČASNI KRUG (1982). Ovaj film je takođe deo projekta koji je Jugoslovenska kinoteka sprovela u saradnji sa kompanijom ‘’Vip mobile’.

Ulaz slobodan!

Žanr: Komedija

Scenario: Dušan Kovačević

Režija: Slobodan Šijan

Uloge: Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić, Mija Aleksić, Milivoje Mića Tomić, Zoran Radmilović, Jelisaveta Seka Sablić, Bora Todorović,     Melita Bihali,       Ras Rastoder,    Fahro Konjhodžić, Velјko Mandić.

Priča se događa u vremenu između dva rata (1935). U familiji Topalović, koju sačinjava šest generacija muškaraca — najmlađi ima 25 godina, a najstariji 120 — dolazi do velikih sukoba, jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom, koji decenijama, s kolena na koleno, drži njegova porodica.

Proizvodnja mrtvačkih sanduka je sve unosnija, uvodi se nova tehnologija, sahranjuje se brže i lakše, nastupa vreme krematorijuma. Ali, najmlađeg člana porodice Mirka (Bogdan Diklić) sve to ne zanima, on želi da se bavi filmom, zaluđen tom idejom od strane svog najbolјeg prijatelјa Đenke. Mirko je zalјublјen u Kristinu, koja ne mari za njega i zalјublјena je u Đenku. Kristinin otac, Bili Piton, nabavlјač mrtvačkih sanduka za firmu Topalovića „Dugo konačište”, hoće da utera stari dug i ucenjuje porodicu. On traži veći udeo u zaradi, pravičnu podelu u poslu i dobiti ili da uda svoju ćerku jedinicu za Mirka, a da dug uđe kao njegov miraz, odnosno suvlasništvo u firmi.

Tako dolazi do sukoba ove dve porodice. U tom obračunu dozvolјena su sva sredstva. To je američki gangsterizam na balkanski način…