U petak, 13. maja 2016.g. u galeriji ‘’Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba slika ’’Naivna umetnost Kovačice’’.

Izložbu su otvorili Marija Raspir, direktor Galerije umetnosti u Kovačici, Novica Blažin, direktor Doma kulture i Edit Zerebelji-Tenji.

‘’…..Već tradicionalno, mi bar jednom mesečno imamo novu izložbu. Ovog puta je to izložba koja dolazi iz prestonice naivne umetnosti, iz Kovačice. Mogu reći, da je slovačka nacionalna zajednica na vrhunski način uspela da organizuje svoje umetnike i da tu umetnost naivnog slikarstva prezentuje širom sveta na najbolji mogući način. To je i nama smernica. Onako kako su oni od svoje naive napravili kulturno-turistički brend, tako bi trebalo i da mi našu Tisku Akademiju Akvarela postavimo na stepenik više…“ – izjavio je Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej.

Kovačička naivna umetnost i uopšte interesovanje za likovnu umetnost rodilo se direktno iz narodnog stvaralaštva i potrebe Kovačičana da ukrašavaju svoj nameštaj, odeću i pribor…

Galerija umetnosti u Kovačici je osnovana 15. maja 1955. godine, kao prva Galerija slikara seljaka. Sada je to ustanova, koja je od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

U pitanju je državni muzej, koji radi svakog dana tokom čitave godine.

Kovačički slikari naive, svetu su podarili na desetine hiljada slika. Najveća zbirka se nalazi upravo i Galeriji naivne umetnosti u Kovačici. Pregršt slika se nalazi širom sveta, tako da se Kovačica ubraja među najveće centre naive u zemlji i svetu.

{gallery}kovacica{/gallery}