U subotu, 25.11.2017.g. po sedmi put se održala Međunarodna manifestacija ‘’Noć pozorišta’’ u R. Srbiji u okviru međunarodne mreže European theatre night. Preko pedeset različitih programskih sadržaja je održano u mnogim gradovima Srbije.

Ove godine manifestaciji se pridružio i Dom kulture opštine Novi Bečej.

Karakter ovogodišnje Noći pozorišta je bio humanitaran, sa temom ‘’Deca za decu’’.

Naime, sve ustanove kulture koje su učestvovale u ovoj manifestaciji uključile su se u globalnu akciju i svojim aktivnostima pokušale da skrenu pažnju na retke bolesti, decu sa simptomima intelektualne invalidnosti, uzrokovane genetskim mutacijama (DDX3X), za čiji lek se trenutno radi istraživanje.

Dom kulture opštine Novi Bečej je ovom prilikom za publiku pripremio dve predstave.

Sa početkom u 16,00 sati odigrana je predstava za decu “Agencija za lepo ponašanje” u izvođenju UG “Radionica snova” iz Novog Bečeja.

Ova predstava namenjena najmlađima i pored zabavne komponente sadrži i edukativnu, a to je priča o pozorišnom bontonu.

Druga predstava na repertoaru u Noći pozorišta, sa početkom u 20,00 sati, bila je komedija “Generalna proba Nušića” u izvođenju produkcijskih kuća Arteatra i Tri za groš.

Toga dana u Domu kulture sakupljen je i novčani prilog koji će biti doniran u humanitarne svrhe, kao pomoć istraživanju leka pomenute bolesti.

European theatre night je međunarodni projekat pokrenut 2008.g. u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Od početka pa do danas manifestacija se održala i održava se svake godine pored Hrvatske i Srbije, i u Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.