Veliki narodni orkestar

Nastupa Veliki narodni orkestar i Ženska pevačka grupa Akademskog  kulturno-umetničkog društva “Sonja Marinković“ univerziteta u Novom Sadu.

 

  • Subota, 27.12.2014.godine sa početkom u 19,00 sati
  • Pozorišna sala Doma kulture
  • Ulaz slobodan
  • Umetnički rukovodilac Velikog narodnog orkestra: Vladimir Grujić
  • Umetnički rukovodilac Ženske grupe pevača: Dobrivoj Janković
  • Voditelj programa i umetnički direktor AKUD „Sonja Marinković“:  Milovan Ognjanović

VELIKI NARODNI ORKESTAR

Veliki narodni orkestar Akademskog kulturno umetničkog društva „Sonja Marinkovic“ iz Novog Sada, osnovan je 1966. godine. Osnovan je sa ciljem da afirmiše srpsku narodnu muziku, muziku sredine u kojoj zivi i radi, kao i muziku šireg prostora Srbije i Balkana, dakle, oblasti koje obiluju neiscrpnim i bogatim muzičkim blagom koje treba sačuvati od zaborava, izvodeći ga što češće, kako ne bi, u sve većoj poplavi šunda i kiča, sasvim nestalo.

Vremenom, kroz rad, iskustvo, nastupe i gostovanja, Orkestar dobija svoj vizuelni i zvučni profil, koji podseća na gradske orkestre s kraja XIX i početka XX veka, po ugledu na čuvene Cicvariće ili narodni orkestar poznatog violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca te kasnije, orkestre Žarka Milanovića i Branka Belobrka.

Svojim nastupima na koncertima u zemlji, okolnim zemljama ex Yu, kao i širom Evrope i sveta Orkestar je veoma dobro korespondirao sa publikom, ali i sa muzičkim stručnjacima o čemu svedoče brojna pozitivna mišljenja stručnog žirija na festivalima u Knjaževcu, Kopenhagenu, Rumi, Dižonu, Miškolcu, Valjevu, Atini, Kaustinenu, Nišu, Bursi, Skoplju, Trnavi, Ohridu, Ribnicu… kao i brojne nagrade i priznanja koje krase virtine u službenim prostorijama AKUD „Sonja Marinković“.

Muzički repertoar Velikog narodnog orkestra veoma je raznolik i obuhvata različite muzičko folklorne oblasti i stilove,melodiku i ritmove. Ono, što je u narodu poznato kao „izvorna narodna muzika“,svakako je imperativ u radu i prezentaciji muzičkog repertoara Orkestra.To ipak, podrazumeva osnovne izvorne muzičke zapise primerene izvodjenju u savremenim uslovima, dakle uslovima scene, bila to pozorišna scena, sportska hala, tv studio, otvoreni prostor i t.d. Svakako, bitan element u izvodjenju narodne muzike raznih krajeva i oblasti je stilsko izvodjenje aranžirano tako da na najbolji mogući način istakne muziku odredjene muzičko folklorke oblati.Taj, poseban akcenat, na stilsko izvodjenje kao i na ukrase, koji pravilnim izvodjenjem, odnosno načinom izvodjenja, tačno ukazuju na karakter i zavičajno poreklo melodije koja se izvodi, uvek su  bili u prvom planu i posvećivana im je posebna pažnja.

Pored klasičnih muzičkih instrumenata u stalnoj postavci orkestra, koji sačinjavaju violine, klarinet, flaute, truba, violon čelo, gitara, tamburaška konrtra, tamburaški bas i harmonika, orkestar, u svoj sastav,  povremeno, a i danas uvodi i izvorne, autentične muzičke instrumente.   Na ovaj način, stvoren je novi, poseban zvuk u specifičnoj simbiozi klasičnog i tradicionalnog.

Posle toliko vremena postojanja i rada iza orkestra stoji veliki broj nastupa i koncerata, snimanja za brojne radio i TV kuće u zemlji i svetu, učešće na oko 30 /trideset/ eminentnih domaćih i stranih festivala i preko 70 /sedamdeset/ inostranih gostovanja. Prateći savremene tehnološke tokove Orkestar je, je otvorivši profil na Face book-u, za samo dva meseca ostvario preko 8oo /osam stotina/ prijatelja iz zemlje i sveta i objavio preko 20 /dvadeset/ snimaka na You tube, od profesionalnih studijskih snimaka do snimaka sa koncerata uživo iz Kopenhagena, Velike dvorane Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Studija  M Radio televizije Vojvodine kao i novosadske Sinagoge. Isto tako, mnogobrojni audio i video snimci Orkestra ostvareni su u  radio i tv kućama Madjarske, Bugarske, Slovačke, Češke, Grčke, Danske, Švedske… i naravno RTV, RTS i druge.

Trenutno, Orkestar u punom sastavu čini 18 članova, različitih profesija, ali muzika i dugogodišnje druženje i prijateljstvo je nešto što ih posebno uzajamno povezuje i stvara zadovoljstvo u životu i radu svakog člana orkestra.

ŽENSKA GRUPA PEVAČA

Tradicija grupnog pevanja, odnosno negovanja i izvodjenja izvornog narodnog vokalnog izraza,  prilagodjenog scenskom izvodjenju, stara je u AKUD-u „Sonja Marinković“ koliko i samo Društvo. Na ovom poslu radili su doajeni narodne muzike, dirigenti, kompozitori i melografi Sava Vukosavljev i Isidor Hadnadjev. Od 1972. počinje da radi Ženska grupa pevača pod rukovodstvom Dobrivoja Dobreta Jankovića, koji je grupu i osnovao. Pored Velikog narodnog i Tamburaškog orkestra, kao i izvodjačkog Folklornog ansambla ova grupa je bila sastavni deo Ansambla narodnih igara i pesama. Kasnije, potreba za ovakvim ansamblom prestaje I otvaraju se nove mogućnosti za rad Ženskle grupe pevača, podrazumevajući rad na velikom broju solističkih pesama izvorne narodne muzike, vezanim za narodne običaje kao što su  pesme svatovske, slavske, kraljičke, lazaričke, dodolske i druge kao i veliki broj pesama iz Vojvodine, Šumadije, Vranja, Makedonije i drugih krajeva ex Yu.

U toku svog postojanja i rada ŽGP ostvarila je veliki broj nastupa u zemlji /Ex Yu/ i inostranstvu, učestvujući samostalno, ili u okviru Ansambla narodnih igara I pesama, na festivalima u Knjaževcu, Vršcu, Rumi,  Valjevu, Novom Sadu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Kragujevcu, Skoplju, Nišu…, snimanjima za TV kuće Novi Sad   i Beograd kao i na gostovanjima u Danskoj, Austriji, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Madjarskoj, Slovačkoj, Švedskoj, Poljskoj, Rumuniji, Turskoj i Nemačkoj.