23. put za redom, u periodu 21-23. maja 2015.g. u Domu kulture opštine Novi Bečej tradicionalno se održala manifestacija ’’Obzorja na Tisi’’ posvećena jednom od naših najvećih kompozitora s kraja XIX  i početka XX veka, istaknutom predstavniku srpskog muzičkog romantizma, tvorcu srpske solo pesme – Josifu Marinkoviću. Ova manifestacija kao koncept ima negovanje srpske solo pesme, kao i stvaranje nove, savremene solo pesme, i jedinstvena je po tome u našoj zemlјi. Ovogodišnja Obzorja protekla su u znaku Otvorenog takmičenja solo pevača.

Manifestacija je počela dečjim kvizom ’’Josif Marinković – Muzičko putovanje’’. U znanju o životu i stvaralaštvu ovog poznatog kompozitora, rođenog u Vranjevu 1851.g. takmičila se po jedna ekipa učenika od tri člana, uzrasta VI i VII razred, iz svake osnovne škole naše opštine: OŠ “Miloje Čiplić“ i OŠ “Josif Marinković“ iz Novog Bečeja, OŠ “Milan Stančić -Uča“ iz Kumana, OŠ “Dositej Obradović“ iz Bočara i OŠ “Dr Đorđe Joanović“ iz Novog Miloševa. Tačnost odgovora pratio je žiri u sledećem sastavu: Vera Varga, Snežana Nikolić i Marijana Baračkov. Nakon tri kruga pitanja u finale su se plasirale škole OŠ “Milan Stančić -Uča“ i OŠ “Miloje Čiplić“, a pobednik ovogodišnjeg takmičenja je OŠ “Milan Stančić -Uča“ iz Kumana, koje je pripremala nastavnica muzičkog Snežana Jelić.

Istog dana u popodnevnim stima usledilo je polaganje venca na spomen ploču na mestu gde se nalazila rodna kuća Josifa Marinkovića i poseta muzeju Glavaševa kuća u kome se nalazi spomen soba posvećena Josifu Marinkoviću. Venac je položio kompozitor Mirolјub Aranđelović Rasinski.  Hor osnovne škole koja nosi ime ovog istaknutog kompozitora, nastupio je u dvorištu muzeja, pod dirigentskom palicom Janoša Fabiana, nastavnika muzičke kulture, nakon toga, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej, Novica Blažin  pozdravio je publiku i pozvao je da prisustvuje manifestaciji.

Program se nastavio u Domu kulture opštine Novi Bečej. Na svečanom otvaranju manifestacije sve prisutne pozdravio je direktor Doma kulture Novica Blažin, a manifestaciju je otvorio Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej. Besedu o Josifu Marinkoviću održala je prof solo pevanja Ljubica Živković – ‘’Uticaj romanitičarske solo pesme na vokalno-pedagoški pristup u radu sa budućim solo pevačima’’. Mladi talenti solo pevanja iz Novog Bečeja ivodili su kompozicije Josifa Marinkovića, Marina Krulј, sopran, Sanja Milenković, sopran i Predrag Kačavenda, bariton, na klaviru ih je pratio Milivoje Velјić.

Nakon toga publika je uživala u Svečanom koncertu kamerne muzike, na kome su nastupili: Nataša Jović Trivić, mecosopran, Miloš Dragić, klarinet i klavir, Dušica Blaženović, violina, Nikola Stanojević, violina, Mirko Crnojević, viola i Jasmina Vrbanić, violončelo.

U naredna dva dana usledilo je Otvoreno takmičenje solo pevača u dve kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Na takmičenje se prijavilo 26 takmičara, ali na samom takmičenju učestvovalo je 18 takmičara (studenti i učenici srednjih muzičkih škola). Kao zadate kompozicije u programu takmičenja svi takmičari su imali solo pesmu Josifa Marinkovića i solo pesmu sa Pozivnog kompozitorskog konkursa ‘’Obzorja na Tisi’’.

U petak (22.05.) održana je I etapa takmičenja I kategorije (studenti) u muškoj i ženskoj konkurenciji. U subotu (23.05.) takmičila se II kategorija (srednja škola) u muškoj i ženskoj konkurenciji i I kategorija – u II etapi.

Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sledećem sastavu: Nikola Kitanovski, proslavlјeni tenor i redovni profesor i šef Katedre za solo pevanje na FMU u Beogradu, Vesna Šouc-Tričković, dirigent, redovni profesor na FMU u Beogradu i direktor Pozorišta na Terazijama, Dunja Simić, proslavlјeni sopran, docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banja Luci, Marina Pavlović-Barać, mecosopran, prvakinja Opere SNP u Novom Sadu i Tamara Marković, operska pevačica i prof solo pevanja u SMŠ u Subotici. Sekretar žirija je bila Ljubica Živković, prof solo pevanja, a oficijelni korepetitor takmičenja Milivoje Velјić, umetnički saradnik na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu.

Nakon završenog takmičenja usledilo je proglašenje pobednika i dodela nagrada i priznanja. Dodelјene su Zahvalnice svim učesnicima manifestacije i Diplome za osvojeno  I, II i III mesto u svakoj konkurenciji i novčane nagrade, kao i nagrada za najbolјe izvođenje solo pesme Josifa Marinkovića, zatim nagrada za najbolјe izvođenje kompozicije sa Pozivnog kompozitorskog konkursa ‘’Obzorja na Tisi’’ i nagrada Laureatu takmičenja.

U I kategoriji (studenti) – muška konkurencija  prvo mesto osvojio je Vanja Biserčić, drugo Stevan Karanac i treće Predrag Kačavenda.

U I kategoriji (studenti) – ženska konkurencija  prvo mesto osvojila je Ana Stanković,  drugo Milena Damnjanović i treće mesto su podelile Tijana Krivaja i Milica Jeličić.

U II kategoriji (srednja škola) – muška konkurencija  prvo mesto osvojili su Nemanja Nikolić i Luka Jozić, drugo Stefan Živanović i Nenad Poledica i treće Stefan Anđelković.

U II kategoriji (srednja škola) – ženska konkurencija  prvo mesto osvojila je Aleksandra Uskoković,  drugo Milica Marković i treće Slavica Božić.

Specijalnu nagradu (umetnička slika) za najbolјe izvedenu kompoziciju sa Pozivnog kompozitorskog konkursa ’’Obzorja na Tisi’’ osvojila je takmičarka Milena Damnjanović.

Specijalnu nagradu (umetnička slika) za najbolјe izvedenu solo pesmu Josifa Marinkovića osvojila je takmičarka Aleksandra Uskoković.

Za Laureat takmičenja proglašena je takmičarka Ana Stanković.

Ovogodišnju manifestaciju podržali su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Novi Bečej i Organizacija muzičkih autora Srbije SOKOJ.