A Törökbecsei Községi Művelődési Házban  május végén évente megszervezik  A Tiszai pirkadatok—Josif Marinković –napok című  rendezvényt, amely az intézményben,  a községben , sőt a körzetben is a  legjelentősebb zeneművészeti  esemény.

A Tiszai pirkadatok-at egykori polgártársunknak, a XIX- XX századforduló  híres szerb zeneszerzőjének, Josif Marinkovićnak a  tiszteletére rendezik. Josif 1851-ben született Törökbecsén (Aracson).  Életműve gazdag:  zeneszerző és karnagy  volt, a szerb zenei romantika képviselője, és a szerb szólóének első alkotója.

A Művelődési Ház már 22 éve szervezi  ezt a rendezvényt.

Az országban ez az egyetlen, a kortárs szólóéneknek szentelt rendezvény. Kétévente tartják  a Szólóénekesek Nyílt Versenyét, és a Zeneszerzők Meghívásos Pályázatát.

A rendezvény megszervezését Törökbecse, a zeneszerző szülővárosa ajánlotta 1993-ban, amit a zenei élet jelentős személyei támogattak: Slobodan Bursać karmester, Sava Vukosavljev zeneszerző és karmester, Dragoslav Dević népzeneprofesszor, Konstantin Babić zeneszerző, Dimitrije Golemović népzenész és zeneszerző és mások.

A rendezvény eredménye 80 (kortárs) szólóének, valamint Dimitrij O. Golemović  első és egyetlen bánáti operája  A fiú, aki semmitől sem félt címmel.

37 szólóének jelent meg egy kötetben, és tervezzük a második kötet kiadását. A verseny jellege lehetővé teszi a versenyző énekeseknek, hogy megismerjék  az itt keletkezett szerzeményeket és Josif Marinković dalait, valamint fellépésükkel  lehetővé teszik, hogy  a nagyközönség megismerje ezt a zenei műfajt.

A verseny sok fiatal énekest segített művészi  pályafutásában.Többségük jelentős sikereket ért el, egyesek külföldi operaházakban is , mint: Željko Lučić, Milena Kitić, Dunja Simić, Saša Stulić, Violeta Srećković,  Vasa Stajkić, Sofija Pižurica, Aleksandra Angelov és mások.

A Tiszai pirkadatok—Josif Marinković –napok célja Josif Marinkovićra és műveire  emlékeztetni, valamint tehetséges pályakezdő énekesek fellépésével  betekintést adni a kortárs szerb szólóénekre.

A Klasszikus Zene Szemlén 2012-ben a körzet legjobb zenei rendezvényeként díjazták  a Tiszai pirkadatok –at.

Idén május    -én  rendezik   az ifjú Szólóénekesek Nyílt Versenyét, melyhez alkalmi rendezvények kísérnek . (Koncert , kiállítás, kvíz, a versenyre készült szerzemények második kötetének könyvbemutatója  …)