ОБЗОРЈА НА ТИСИ - ДАНИ ЈОСИФА МАРИНКОВИЋА

    Чувајући од заборава трајне врлине Маринковићевог дела, организатори “Дани Јосифа Маринковића“ настоје да попут њега стварају и негују универзалне и хумане уметничке вредности, и подсете културну јавност на значај његовог имена и дела.

    Ова престижна манифестација се редовно већ 30 година за редом, почев од 1993. године, одржава под окриљем и у организацији Дома културе општине Нови Бечеј у част родоначелнику српске соло песме, великом композитору Јосифу Маринковићу, који је рођен 1851.г. у Врањеву (Нови Бечеј). Манифестација “Обзорја на Тиси – Дани Јосифа Маринковића’’ је једина музичка манифестација у Србији посвећена соло песми. У току двадесет и девет година постојања њен развој је текао у два смера, као Отворено такмичење младих соло певача и у виду Позивног композиторског конкурса за соло песму.

    Концепција манифестације омогућава певачима такмичарима да се у програму такмичења упознају са стваралаштвом савремене соло песме настале на Обзорјима и песмама Јосифа Маринковића, а певачи, кроз свој наступ на такмичењу омогућују ширем аудиторијуму да се боље упозна са овим музичким обликом.

    Такмичења певача дала су шансу многим младим људима да започну своју уметничку афирмацију. Већина њих сада већ постиже успешну каријеру, неки и на позорницама оперских кућа у иностранству, најпре Жељко Лучић, Милена Китић, Дуња Симић, Саша Штулић, Виолета Срећковић, Васа Стајкић, Софија Пижурица, Александра Ангелов, Тања Обреновић и други.

    Композиторски конкурс је резултирао стварањем 115 нових соло песама, као и првом и једином банатском опером “Дечак који се ничега није бојао” Димитрија О. Големовића. До сада је у оквиру два тома збирке публиковано 70 соло песама, а у току је штампање трећег тома збирке конкурсних композиција.

Током 30 година постојања на овој манифестацији су учествовали многи
великани наше музичке сцене, а то су: Слободан Бурсаћ, Константин Бабић, Сава Вукосављев, Драгослав Девић, Дејан Деспић, Димитрије Големовић, Андреј Бурсаћ, Радмила Бакочевић, Бисерка Цвејић, Роксанда Пејовић, Мирослав Штаткић, Станко Шепић, Зоран Христић, Зоран Мулић, Светозар Саша Ковачевић, Владимир Тошић, Мирољуб Аранђеловић Расински и многи други. Ревија “Музика Класика” је наградила манифестацију “Обзорја на Тиси”, прогласивши је најбољим музичким фестивалом од регионалног значаја у 2012. години.

ОБЗОРЈА НА ТИСИ - ПРЕУЗМИ

СОЛО ПЕСМЕ ЈОСИФА МАРИНКОВИЋА

I ТОМ ЗБИРКЕ

КОНКУРСНЕ КОМПОЗИЦИЈЕ

II ТОМ ЗБИРКЕ

КОНКУРСНЕ КОМПОЗИЦИЈЕ

III TOM ЗБИРКЕ

КОНКУРСНЕ КОМПОЗИЦИЈЕ