И ове 2016.године у периоду 19-21. маја у Дому културе општине Нови Бечеј традиционално се одржала манифестација посвећена једном од наших највећих композитора с краја XIX  и почетка XX века, истакнутом представнику српског музичког романтизма, творцу српске соло песме – Јосифу Маринковићу. Ова манифестација као концепт има неговање српске соло песме, као и стварање нове, савремене соло песме, и јединствена је по томе у нашој земљи.

Овогодишња Обзорја протекла су у знаку Позивног композиторског конкурса за соло песму.Манифестација је почела Концертом мешовитог хора Певачког друштва ’’Преподобни Рафаило Банатски’’ из Зрењанина, који је наступио под диригентском палицом мр Сенке Милисављевић. Извођена је духовна, али и световна музика. На репертоару су се нашле композиције Корнелија Станковића, Стевана Стојановића Мокрањца, Виктора Калиникова, Павела Чеснокова и других, а наравно биле су изведене и композиције Јосифа Маринковића (Кресту Твојему, Алилуја и Хвалите из Божанстве литургије Св. Јована Златоустог).

Други дан манифестације започео је полагањем венца на спомен плочу на месту где се налазила родна кућа Јосифа Маринковића, након чега је уследила посета музеју Главашева кућа, у коме се налази спомен соба посвећена Јосифу Маринковићу. Хор основне школе која носи име овог истакнутог композитора, наступио је том приликом, под диригентском палицом Јаноша Фабиана, наставника музичке културе, а затим је директор Дома културе општине Нови Бечеј, Новица Блажин  поздравио је публику и позвао је да присуствује манифестацији у Дому културе.

Дому културе уследило је свечано отварање манифестације.У име домаћина све присутне поздравила је Маријана Барачков, председик Организационог одбора ’’Обзорја на Тиси’’, а заменик председника општине Матија Ковач  је отворио манифестацију. Сопран, Ана Станковић извела је композицију Јосифа Маринковића Где си душо, после које је уследила беседа о Јосифу Маринковићу. Беседник овог пута била је наша суграђанка Славица Ковачев. У наставку вечери публика је уживала у Концерту конкурсних композиција – прво извођење. Ове године Позивном композиторском конкурсу за соло песму одазвали су се следећи композитори: Софија Милутиновић, Милош Заткалик,  Милана Стојадиновић Милић, Минта Алексиначки, Милош Раичковић, Вера Миланковић, Сенад Гачевић, Светозар Саша Ковачевић, Јелена Дабић и Милош Тадић. Композиције су интерпретирали: Драгана Поповић, мецосопран, Ана Станковић, сопран, Павле Жарков, баритон и Павле Панин, бас, уз клавирску сарадњу Миливоја Вељића.

Пред овогодишњи жири у саставу: Мирољуб Аранђеловић Расински, композитор, Љубица Живковић, проф. соло певања и Милан Алексић, композитор, није био лак задатак, јер су композиције биле заиста изванредне.Након завршеног концерта и одлуке жирија, додељене су захвалнице свим учесницима и дипломе и награде за освојено I, II и III место, као и награда публике. Прву награду освојио је Светозар Саша Ковачевић,  са композицијом “Да ли знаш…“ на стихове Анамарије Закањ у интерпретацији Ане Станковић. Друго место по оцени жирија припало је композиторки Милани Стојадиновић Милић за соло песму “Предосећање“ компоноване на текст Десанке Максимовић, у интерпретацији Драгане Поповић, а треће место освојио је Милош Раичковић са композицијом “Величаније Св. Сави“ на црквено-словенски текст , у извођењу Ане Станковић. Публика је гласала као и жири, тако да је Награду публике добио првонаграђени композитор Светозар Саша Ковачевић. Композиције је пратио на клавиру официјелни корепетитор такмичења, Миливоје Вељић.

Дом културе је постао богатији за 11 нових соло песама, које ће се заједно са необјављеним соло песмама са ранијих композиторских конкурса штампати у трећем тому збирке.Трећи и последњи дан манифестације био је посвећен млађој публици, деци школског узраста. На програму је био Јавни час музичке културе на тему ’’Јосиф Маринковић’’- представљање живота и стваралаштва овог познатог композитора, нашег суграђанина, рођеног у Врањеву 1851.године. У току програма наступили су хорови три основне школе из наше општине. Хор ОШ “Милоје Чиплић“ (диригент: Софија Гурјанов Јегдић), хор ОШ “Јосиф Маринковић“ (диригент: Јанош Фабиан) из Новог Бечеја и хор ОШ “Др Ђорђе Јоановић“(диригент: Александра Крсић) из Новог Милошева. Будући да је Јосиф Маринковић иза себе оставио бројне хорске композиције писане за мешовите, женске, мушке, али и дечије хорове, у свој програм сваки хор је уврстио и по једну композицију Јосифа Маринковића. Изведене су композиције: Звонце, Ох пролеће и Несташни дечаци.

Манифестацију су подржали: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и Општина Нови Бечеј.