26. маја 2017. године, музичка манифестација посвећена родоначелнику српске соло песме, Јосифу Маринковићу.
Манифестација ’’Обзорја на Тиси’’- Дани Јосифа Маринковића, прославила је свој јубилеј, 25 година постојања. Програм јубиларних ’’Обзорја на Тиси’’ почео је у 18,00 сати на платоу испред Дома културе општине Нови Бечеј, где је пред многобројном публиком и гостима, свечано откривена биста нашег суграђанина, једног од највећих српских композитора с краја XIX и почетка XX века, Јосифа Маринковића, која је ауторски рад вајара Зорана Ивановића и Мирјане Дружетић Ивановић. Бисту је открио композитор и професор на Академији уметности Нови Сад, Светозар Саша Ковачевић.
У свом обраћању овим поводом, Новица Блажин, директор Дома културе, истакао је значај овог великана српске, али и светске музике и потребу да се великом композитору ода прикладна почаст. Церемонију откривања бисте увеличао је и хор ОШ ’’Милоје Чиплић” под диригентском палицом Софије Гурјанов Јегдић, који је извео композиције Звонце Јосифа Маринковића и Ова кућа богата Димитрија О. Големовића .
Након тога у галерији Дома културе ’’Тиска Академија Акварела’’ пред многобројном публиком одржана је промоција монографије ’’Обзорја на Тиси” – Дани Јосифа Маринковића, чији је аутор наш суграђанин Стеван Давидовић. Коаутор и стручни консултант монографије је музиколог Марија Адамов.Две стотине страница, колико садржи ова монографија, написана је као летопис који обухвата свих двадест пет година постојања манифестације. Монографија садржи сва имена учесника манифестације током ових година и документована је бројним фотографијама учесника, програма, издања….Рецезенти ове богате монографије су књижевник проф. др Спасоје Граховац, етномузиколог и композитор проф. др Димитрије Големовић и књижевник Радован Влаховић. На промоцији монографије публика је уживала у Јосифовој композицији Ој месече у интерпретацији Љубомира Поповића, тенора.У оквиру истог програма промовисан је ЦД, као још једно издање које су изнедрила Обзорја. Он садржи 17 композиција са Позивних композиторских конкурса за соло песму. Одабир песама које су се нашле на ЦД-у извршио је проф. др Димитрије О. Големовић, а мастеринг ЦD-а, Зоран Јерковић.
У оквиру програма обележавања јубилеја, у галерији ’’Село’’ Дома културе отворена је изложба 25. ’’Обзорја на Тиси’’ као ретроспектива свих досадашњих Обзорја….Аутор изложбе је Јелена Пауљев, историчар уметности. Она је посебну захвалност исказала Музеју града Београда, Музеју позоришне уметности Србије, као и архиву Радио телевизије Србије који су допринели формирању богате поставке ове изложбе. Отварање је употпунила наша млада суграђанка Маша Пураћ, ученица НМШ ’’Петар Коњовић’’ Бечеј, она је извела композицију Јосифа Маринковића Ала је леп овај свет, уз клавирску сарадњу Тине Николовски.
Свечано отварање 25. ’’Обзорја на Тиси’’ уследило је у 20,00 сати у позоришној сали, где је председник општине Саша Максимовић отворио манифестацију. Публици се обратила и Маријана Барачков, председник Организационог одбора манифестације, нагласивши да је велики успех, у малој средини, далеко од музичких центара, одржати континуитет манифестације која је високог уметничког нивоа.
Том приликом су додељене и Плакете ’’Јосиф Маринковић”. Ова Плакета установљена је 1994. године, а досад су је добили сви утемељивачи ’’Обзорја на Тиси’’ и још десеторо музичких посленика коју су дали свој допринос манифестацији.
Организациони одбор ’’Обзорја на Тиси’’ је одлучио да добитници овогодишњих признања буду: Вера Виткаи Ковач, оперска примадона и професор соло певања, Марија Адамов, музиколог, Светозар Саша Ковачевић, композитор и професор на Академији уметности Нови Сад, Мирољуб Аранђеловић Расински, композитор, и наши суграђани, Славица Ковачев, дугогодишњи секретар манифестације и сликар Тибор Нађ.
Вера Виткаи Ковач, примадона опере Српског народног позоришта у Новом Саду и дугогодишњи професор соло певања на Академији уметности у Новом Саду, рекла је да је ово признање за њу веома значајно како због ’’Обзорја на Тиси’’, тако и због самог композитора Јосифа Маринковића, истакавши да у Србији данас има простора за соло песму и да треба неговати вештину интерпретације ове музичке форме.
По додели Плакета одржан је концерт ’’Дарови Обзорја”, на коме су изведене соло песме са Позивног композиторског конкурса за соло песму ’’Обзорја на Тиси”- Дани Јосифа Маринковића. Публика је уживала у гласовима Драгане Поповић, мецосопран, Ане Алексић Шајрер, сопран, Љубомира Поповића, тенор и Предрага Качавенде, баритон, уз клавирску сарадњу Тине Николовски.
Изведено је петнаест соло песама композитора, учесника конкурса, а то су: Константин Бабић (Суботе мог детињства), Зоран Христић (Амадеус, Амадеус и Благдански хлеб), Никола Петин (Предосећање), Станко Шепић (Сета), Дејан Деспић (Реформатор), Југослав Бошњак (Ноћна птица), Димитрије О. Големовић (Јесењи растанак), Милош Раичковић (Песма Гаврила Принципа), Вера Миланковић (Срећа), Светозар Саша Ковачевић (Пешчани сат), Мирољуб Аранђеловић Расински (Снове снивам и Доситејева стаза), Минта Алексиначки (Заробљена тамничарка) и Милана Стојадиновић Милић (Плава песма).
Ове године манифестацију су подржали: Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Општина Нови Бечеј и Компанија НИС Газпром Нефт.