23. и 24. маја 2018.г. у Дому културе општине Нови Бечеј традиционално се одржала манифестација XXVI  ’’Обзорја на Тиси’’ посвећена једном од наших највећих композитора с краја XIX и почетка XX века, истакнутом представнику српског музичког романтизма, творцу српске соло песме – Јосифу Маринковићу.

Ова манифестација као концепт има неговање српске соло песме, као и стварање нове, савремене соло песме, и јединствена је по томе у нашој земљи. Овогодишња Обзорја, 26. по реду, протекла су у знаку Отвореног такмичења соло певача. Манифестација је почела извођењем прве етапе програма такмичара II категорије. Истог дана у поподневним сатима, на платоу испред Дома културе, уследило је полагање цвећа на спомен бисту Јосифа Маринковића. Цвеће је положио Берислав Јерковић, професор соло певања на Академији за умјетност и културу у Осијеку.Након овог свечаног чина наступио је хор основне школе ‘’Милоје Чиплић’’ под диригентском палицом Софије Гурјанов Јегдић, наставницом музичке културе, са композицијом Јосифа Маринковића Звонце и изворном народном песмом Огрејала месечина.

Програм се наставио у холу Дома културе, где је отворена изложба у знак сећања на Загорку Загу Јегдић, идејног творца, једног од оснивача ове манифестације и дугогодишње директорке ове установе. Аутор изложбе Јелена Пауљев, историчар уметности говорила је о њеном доприносу културном животу Новог Бечеја и наше општине. Овом приликом публици се обратила и Славица Ковачев, њена дугогодишња пријатељица и сарадница, подсећајући нас на Загин широки дух и ентузијазам. Након тога је откривена спомен плоча Загорке Заге Јегдић, на улазу у позоришну салу, која од сада носи њено име.

На свечаном отварању манифестације све присутне поздравила је Маријана Барачков, председник Организационог одбора ‘’Обзорја на Тиси’’, а манифестацију је отворио Бранко Свиленгаћин, заменик председника општине Нови Бечеј. Беседу о Јосифу Маринковићу одржао је проф Светозар Саша Ковачевић, композитор и оргуљаш. У својој беседи он је истакао једну од набитнијих компоненти музике, која је и Маринковићу била веома важна, а то је мелодија, тонална мелодија, она која је ’’Аудити дигнум’’ (достојна слушања), а која је данас, у 21. веку, у ком су праве вредности скрајнуте, готово заборављена.

Након беседе уследио је свечани концерт ’’Песмом да ти кажем’’, Милоша Радовића, баритона и солисте РТС уз инструменталну пратњу (Александар Радовић-клавир, Дејан Ивановић-хармоника, Срђан Мишковић-виолина, Горан Рајковић-гитара). Гост концерта била је Јелена Симић, мецосопран. На богатом репертоару су се нашле најлепше романсе, староградске песме, евергрин музика, класична музика и соло песме Јосифа Маринковића….Посебну симпатију публике добила је песма Срце није тамбурица, за коју је текст написала мајка Милоша Радовића, а компоновао његов брат, Александар Радовић, који га је те вечери пратио за клавиром.

Наредног дана настављено је Отворено такмичење соло певача, које се ове године одвијало у три категорије (Преткатегорија, Прва и Друга категорија) у мушкој и женској конкуренцији. Ово такмичење се издваја од свих других и јединствено је по томе што учесници у програму такмичења имају задату соло песму Јосифа Маринковића и соло песму насталу на Позивном композиторском конкурсу које се такође одржава у оквиру ове манифестације, а све у циљу чувања имена и дела Јосифа Маринковића и неговања соло песме.

Такмичаре је оцењивао стручни жири у следећем саставу: Милица Стојадиновић, професор соло певања на Академији уметности у Новом Саду, Берислав Јерковић, професор соло певања на Академији за умјетност и културу у Осијеку, Снежана Савичић Секулић, првакиња Опере Националног театра у Београду. Секретар жирија била је Љубица Живковић, професор соло певања, а официјелни корепетитор такмичења Александра Ракић, пијаниста.

У паузи такмичења уследила је посета музеју Главашева кућа у коме се налази спомен соба посвећена Јосифу Маринковићу и полагање венца на спомен плочу Јосифа Маринковића. Венац је положила Милица Стојадиновић, председница жирија овогодишњег такмичења.

Након завршеног такмичења проглашени су победници и додељене награде и дипломе. Додељене су Дипломе за освојено I, II и III место у свакој конкуренцији и новчане награде. Дате су и награда за најбоље извођење соло песме Јосифа Маринковића, затим награда за најбоље извођење композиције са Позивног композиторског конкурса ‘’Обзорја на Тиси’’ и награда Лауреату такмичења.

У Преткатегорији – прву награду освојила је такмичарка из Румуније Ресига Патрисиа-Францесца (Цолегиул де Музица ’’Сигисмунд Тодута’’, Цлуј-Напоца), која је понела и титулу Лауреата Преткатегорије. Друго место поделиле су такмичарке Лара Маленић (МШ ’’Јосиф Маринковић’’, Зрењанин) и Ива Чичовачки (МШ ’’Петар Коњовић’’, Сомбор), а трећу награду су освојиле Ана Станојев (ОМШ ’’Петар Коњовић’’, Бечеј), Марија Алексић (МШ ’’Јосиф Маринковић’’, Зрењанин) и Кристина Афић (МШ ’’Петар Коњовић’’, Сомбор).

У Првој категорији прво место освојила је Данијела Кондић (МШ ’’Јосиф Маринковић’’, Зрењанин), а у мушкој конкуренцији прву награду освојио је такмичар Милан Перишић (МШ ‘’Исидор Бајић’’, Нови Сад), а другу награду је понео Владимир Јакшић (МШ ’’Јосиф Маринковић’’, Зрењанин).

У Другој категорији у женској конкуренцији прву награду освојила је Александра Плетикосић (Академија уметности, Нови Сад), другу Свјетлана Ђокић (Академија уметности, Нови Сад), а у мушкој конкуренцији прву награду је понео Предраг Качавенда (Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу).

Специјалну награду (уметничка слика) за најбоље изведену композицију са Позивног композиторског конкурса ’’Обзорја на Тиси’’ освојио је такмичар Владимир Јакшић. Специјалну награду (уметничка слика) за најбоље изведену соло песму Јосифа Маринковића освојила је такмичарка Свјетлана Ђокић.

За Лауреата такмичења проглашена је такмичарка Александра Плетикосић.

Након доделе награда и признања првонаграђени такмичари приредили су концерт.Овогодишњу манифестацију подржали су: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и односе с верским заједницама и Општина Нови Бечеј.