Oдржана су 28. Обзорја на Тиси – Дани Јосифа Маринковића

Ове године  22. маја у Дому културе општине Нови Бечеј традиционално се одржала манифестација посвећена једном од наших највећих композитора с краја
XIX  и почетка XX века, истакнутом представнику српског музичког романтизма, творцу српске соло песме – Јосифу Маринковићу. 

Обзиром на околности и ситуацију које је изазвао COVID 19, а у складу са прописаним мерама и одлукама Владе Републике Србије, манифестација се
одржала у измењеном и скромнијем издању од планираног. Одлуком организационог одбора Отворено такмичење соло певача је отказано и одржаће се наредне године. Ипак, захваљујући модреним технологијама и интернету манифестација је одржана без публике и емитована онлајн на YouTube каналу и
Facebook страници Дома културе.

Манифестација је почела традиционално, полагањем венца на спомен плочу Јосифа Маринковића и посетом спомен собе Јосифа Маринковића у Завичајном музеју „Главашева кућа“. Венац је положио Стеван Давидовић, начелик за друштвене делатности Општине Нови Бечеј у пензији, хроничар и аутор монографије „Обзорја на Тиси“. Манифестација се наставила на платоу испред Дома културе полагањем цвећа на спомен бисту Јосифа Маринковића. Цвеће је положила Вера Голоб, проф. музике и спец. музичке теорије, а такође је на овогодишњој манифестацији одржала
беседу о Јосифу Маринковићу, која је уследила у холу Дома културе. Вера је у својој беседи ставила акценат на Маринковићев педагошки рад и његов велики значај и утицај.

 После свечаног отварања манифестације и беседе уследио је Концерт соло песме ’’Традиција спаја’’ у извођењу Музичког састава ’’Duo Cordis’’, кога чине Ана Алексић Шајрер, сопран и Тина Николовски, пијанисткиња. На програму концерта биле су заступљене композиције настале на Позивном  композиторском конкурсу, који се организује у оквиру ове манифестације и соло песме Јосифа Маринковића.

У оквиру манифестације отворена је и ретроспективна изложба слика ’’Тиска Академија Акварела’’, на којој су се нашли радови учесника колоније из Новог Бечеја. Изложба је отворена за индивидуалне посете и може се погледати до 15.06.2020.г. у радном времену Дома културе.

Сви љубитељи овог жанра музике могу погледати снимак манифестације на YouTube каналу, Facebook страници или сајту Дома културе у видео галерији. Манифестацију је подржала Oпштина Нови Бечеј.

 

[ngg src=“galleries“ ids=“8″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

 

Позивни композиторски конкурс за соло песму

      У току су припреме за одржавање Позивног композиторског конкурса за соло песму за глас и клавир, који ће се одржати у оквиру 29. “Обзорја на Тиси – Дани Јосифа Маринковића“ –  2021.

     Ова престижна манифестација се редовно већ 28 годинa одржава под окриљем и у организацији Дома културе општине Нови Бечеј у част родоначелника српске соло песме, великог композитора Јосифа Маринковића, рођеног 1851.г. у Врањеву (Нови Бечеј).

      29. Обзорја на Тиси – Дани Јосифа Маринковића ће се одржати 27. и 28. маја 2021.год.

     Позивни композиторски конкурс за соло песму настао је из жеље да се домаћи композитори врате соло песми, која је уз хорску композицију некад била један од најпопуларнијих музичких облика код нас, а данас је готово сасвим у изумирању.

                                                                                                    Т Е К С Т  К О Н К У Р С А

      Према условима конкурса компонује се соло песма за глас и клавир, избор текста је слободан, из уметничке или народне поезије, а трајање композиције је ограничено (од 2 до 5 минута). Текст песме мора бити на српском језику.

      Композиције морају бити компјутерски преписане у програму Finale ili Sibelius, и достављене путем e-mail-a или CD-a, а такође их треба доставити и у PDF формату.

      Конкурсни материјал треба доставити са Изјавом аутора да композиција није до сада извођена и то  до 31. марта 2021.г. на адресу: Дом културе општине Нови Бечеј, 23272 Нови Бечеј, Трг ослобођења бб, са назнаком ’’за конкурс’’ или на e-mail: marijana.domkulture@gmail.com.

       Све приспеле композиције биће откупљене једнаким новчаним износом,  који ће бити исплаћен по окончању конкурса.

      Композиције ће бити премијерно изведене на 29. Обзорјима на Тиси у Новом Бечеју, 27-28. маја 2021.г. у Дому културе општине Нови Бечеј.

      Композиције ће оцењивати стручни жири од три члана.

      Доделиће се три новчане награде за освојено I, II и III место, и Награда публике.

  У Новом Бечеју,

  Дана 20.01.2021.г.