XXX ОБЗОРЈА НА ТИСИ

У Дому културе општине Нови Бечеј, у периоду 26. – 27. маја 2022. године традиционално се одржала манифестација 30. “Обзорја на Тиси – Дани Јосифа Маринковића’’.  Централни део читавог пројекта ове године представљала је  прослава јубилеја, 30 година од оснивања манифестације.

Омаж Јосифу Маринковићу (1851-1931), одржао се ове године 30. пут.  Ова стална манифестација Дома културе општине Нови Бечеј, основана је 1993. године и посвећена је рођеном Новобечејцу, родоначелнику српске соло песме, композитору Јосифу Маринковићу.

Kонцептуално манифестација је једина ове врсте у нашој земљи, а бави се соло песмом, која је као музички облик данас готово скрајнута и неправедно запостављена.

Бијенално се одржава Отворено такмичење соло певача и Позивни композиторски конкурс за соло песму.

Иницијатива за оснивање  манифестације  потекла је из Новог Бечеја, композиторовог родног града, 1993.г, а подршку је нашла у великим именима наше музичке сцене, као што су: диригент Слободан Бурсаћ, Сава Вукосављев, композитор и диригент, затим проф. Драгослав Девић, етномузиколог, Kонстантин Бабић, композитор, Димитрије Големовић, етномузиколог и композитор….

Манифестација је изнедрила 115 нових (савремених) соло песама, као и прву и једину банатску оперу ’’Дечак који се ничега није бојао“ Димитрија О. Големовића.

Ове године, у част јубилеју, смо успели да издамо трећи том Збирке конкурсних композиција, који садржи 48 савремених соло песама насталим на Обзорјима. Ове збирке нашле су свој пут до многих ученика и студената соло певања, њихових професора, музичких стручњака, као и поштовалаца овог музичког жанра.  Наиме, до сада је одржано десет композиторских конкурса, на којима је учествовало више од 60  савремених домаћих композитора (Константин Бабић, Златан Вауда, Дејан Деспић, Зоран Христић, Зоран Мулић, Вера Миланковић, Владимир Тошић, Светозар Саша Ковачевић, Мирољуб Аранђеловић Расински и многи други), који су ризницу српске соло песме обогатили са 115 композиција, које су своје премијерно извођење имале на сцени у Дому културе општине Нови Бечеј. Као резултат тога, до сад су издата три тома Збирке конкурсних композиција (2005, 2015. и 2022),  као и више компакт дискова, што обогаћује нашу музичку сцену овог жанра.

 

Kонцепција Отвореног такмичења соло певача омогућава певачима такмичарима да се у програму такмичења упознају са савременим соло песмама насталим на Обзорјима и соло песмама Јосифа Маринковића. А певачи кроз свој наступ на такмичењу омогућују ширем аудиторијуму да се боље упозна са овим музичким обликом.

Такмичења певача дала су шансу многим младим људима да започну своју уметничку афирмацију. Већина њих сада постиже успешну каријеру, неки и на позорницама оперских кућа у иностранству, најпре Жељко Лучић, Милена Kитић, Дуња Симић, Саша Штулић, Виолета Срећковић, Васа Стајкић, Софија Пижурица, Александра Ангелов и други.

Циљ такмичења је афирмација српске соло песме, и као таква једина je  музичка манифестација у Србији која се бави соло песмом.

О значају и вредности ове манифестације говори и чињеница да је ревија „Музика Класика“ доделила  награду манифестацији „Обзорја на Тиси“ за 2012. годину, прогласивши је најбољим фестивалом од регионалног значаја.

  1. године манифестација је добила још једно признање, наиме Удружење композитора Србије на 31. Међународној трибини композитора доделио је манифестацији награду ‘’Александар Павловић’’ – Повељу за допринос развоју музичке уметности.

 

Ове године манифестација је прославила и свој јубилеј, 30 година постојања.

 

Промоција трећег тома збирке ‘’Соло песме са Позивног композиторског конкурса 3’’ одржана је у оквиру прославе јубилеја манифестације. Ова збирка, трећа по реду, садржи 48 композиција писаних за глас и клавир. На промоцији су говорили: др Димитрије Големовић, етномузиколог и композитор, Владимир Тошић, композитор и Минта Алексиначки, композитор.  Конкурсну композицију ‘’Да ли знаш’’ Светозара Саше Ковачевића, објављену у  новој збирци извела је Ана Станковић, сопран, уз клавирску сарадњу Миливоја Вељића.

 

Такође, отворена је и  изложба која  презентује ‘’Обзорја на Тиси’’ у протеклих 30 година постојања. Изложба је савремена, дигитализована, из више делова, сегмената, кулиса, тема. Употребљен је сав досадашњи видео материјал са манифестације, као и фотографије, приликом припреме видео материјала, који је саставни део изложбе , а који обједињује све године постојања манифестације и учеснике. Изложбу је припремио Стеван Давидовић, хроничар, један од аутора монографије ‘’Обзорја на Тиси’’, издате 2017. године и Тимеа Чајка, дизајнер графике.

Традиционално, одржала се беседа о Јосифу Маринковићу, беседница ове године је била је др Ана Зечевић, теоретичар музике.

На свечаном отварању манифестације су додељене  плакете појединцима и установама за посебан допринос манифестацији.

Затим је уследио документарни филм ‘’30 година Обзорја на Тиси’’, смиљен ове године у виду интервјуа музичких прегалаца, учесника манифестације.

Након филма, одржан је Свечани концерт ’’Дарови Обзорја’’, концерт соло песама насталих на композиоторским конкурсима ‘’Обзорја на Тиси’’ и соло песама Јосифа Маринковића. На концерту су наступили лауреати Отворених такмичења соло певача ‘’Обзорја на Тиси’’: Васа Стајкић, Јелена Кончар, Дуња Симић, Ана Станковић, Предраг Качавенда,  Драгана Поповић и Љубомир Поповић уз клавирску сарадњу Миливоја Вељића.

Полагање венца на спомен-бисту Јосифа Маринковића, предходило је отварању манифестације. Спомен биста откривена 2016. год, дело је вајара Зорана Ивановића и Мирјане Дружетић-Ивановић, а налази се на платоу испред зграде Дома културе. Том пригодом Певачка група Средње школе наступила је са композицијама Јосифа Маринковића, диригент: Софија Гурјанов Јегдић, наставник музичке културе.

Другог дана  учесници програма и гости посетили су Музеј  ’’Главашева кућа’’ у оквиру кога се налази спомен соба Јосифа Маринковића  и положили венац на спомен плочу на месту где се некада налазила кућа овог композитора.

Важно је напоменути да је самој манифестацији предходило упознавање ученика свих школа на територији наше општине  са именом и делом Јосифа Маринковића, кроз предавање, видео материјал и учење његових композиција, које су примерене школском узрасту, такође и упознавање ученика  са соло песмом као музички обликом и самом манифестацијом. Презентације је одржала Софија Гурјанов Јегдић, наставник музичке културе са чланицама Певачке групе Средње школе Нови Бечеј.

Чувајући од заборава трајне вредности Маринковићевог дела организатори “Дана Јосифа Маринковића“ настоје да попут њега стварају и негују универзалне и хумане уметничке вредности, као и да подсете  јавност на значај његовог имена и дела.