OD RAJA DO BEZNJENICE

Pozorišni komad o ljubavnoj drami Lenke Dunđerski i Laze Kostića

’’OD RAJA DO BEZNJENICE’’

odigraće se u Domu kulture opštine Novi Bečej u četvrtak 13.04.2017. sa početkom u 20,00 sati. Predstava će se igrati na kamernoj sceni u galeriji TAA. Ulaznica: 500 din. Broj ulaznica je ograničen. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji radnim danima od 08,00-15,00 sati u prostorijama Doma kulture.

 Pozorišna drama „Od raja do beznjenice“ (beznjenica, Lazina kovanica – život bez nje) je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog.

Drama je postavljena kao trougao odnosa između – Laze i Lenke, Laze Kostića i Lazara Dunđerskog, Lenke i njenog oca.

Pre izvođenja predstave „Od raja do beznjenice“ publika ima priliku da čuje monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog koji svo svoje imanje ostavlja Matici srpskoj.

Ljubav Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj ovekovečena je pesmom Santa Maria della Salute. A da li je Lenka volela Lazu, 29 godina starijeg pesnika? Šta je osećala prema njemu? Zašto se Laza oženio Julijanom Palanački? Šta je uzrok smrti Lenke Dunđerski (umrla u Beču u 25-oj godini života)? O svemu tome i još ponečemu u predstavi „Od raja do beznjenice“.

Tekst je zasnovan na faktima, ali je daleko od hronike. To je saga o prijateljstvu, borbi srca i razuma, poštovanju zadate reči, životu i smrti. U prvi plan stavljena je emocija koja povezuje ova tri lika. Otuda je reakcija publike tako emotivna, potresna. Niko nije ravnodušan, niti to može biti…

Predstava od “Raja do beznjenice” sastavni je deo jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih”, čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine, u ovom njenom delu. Projektom je predviđeno da se šira javnost upozna sa graditeljskim, ekonomskim i kulturnim vrednostima koje su ostale iza porodice Dunđerski. Kao i da se osvetle one značajne ličnosti koje su u Dunđerskima našle pouzdane prijatelje i dobrotvore, poput Laze Kostića, Zmaj Jove Jovanovića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i dr.

Uloge:

Lazar Dunđerski – Miodrag Petrović, prvak Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad Laza Kostić – Ervin Hadžimurtezić, profesionalni glumac, Novi Sad

Lenka Dunđerski – Jovana Radovanović, studentkinja glume, Beograd

Tekst i režiju potpisuje Zoran Subotički.

Producenti predstave su Gradsko pozorište Bečej, Turistička organizacija Bečej i Lidernet – mreža lidera lokalnog održivog razvoja iz Novog Sada.