Jubilarni, 20. saziv likovne kolonije Tiska Akademija Akvarela održao se od 15. do 20. avgusta 2015. godine, u Domu kulture opštine Novi Bečej. Kao i svake godine, slikari su stvarali svoja dela u Galeriji TAA, koja je tokom tih pet dana pretvorena u otvoreni atelje.

U ovogodišnjem sazivu učestvovalo je devet slikara od kojih su petoro već poznati novobečejcima: Tibor Nađ, Branislav Stojančev Paša i Edit Zerebelji Tenji iz Novog Bečeja, Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka, Aleksandar Saša Bogdanović iz Vršca, a umetnici koji su prvi put došli u naš grad su Vanja Popović iz Kraljeva, Ivan Grozdanovski iz Šida, Jelena Tijanić Savić i Bojan Savić iz Beograda.

Organizatori su se i ove godine trudili da budu dobri domaćini i omogućili su umetnicima da u toku radne pauze posete Muzej “Glavaševa kuća” i plove brodićem rekom Tisom.

Atelje je bio otvoren od pre podnevnih do kasno večernjih sati. Zainteresovani građani su imali prilike da upoznaju slikare, da se druže i da po nešto nauče o slikarstvu i akvarelu.

Na ovogodišnjem sazivu TAA stvoreno je 29 novih akvarela i time je fundus TAA postao još bogatiji.

Kolonija je otvorena 15. avgusta 2015. godine izložbom akvarela Milorada Miše Berbakov, idejnog tvorca i jednog od osnivača TAA. Deo izloženih slika je iz fundusa Tiske Akademije Akvarela, a veći deo je iz privatne kolekcije porodice Kiselički, Berbakov i Popov, kojima dugujemo neizmernu zahvalnost. Tokom otvaranja o Miši Berbakov i njegovom stvaralaštvu govorili su direktor Doma kulture opštine Novi Bečej Novica Blažin, Edit Zerebelji Tenji, prijatelj porodice Berbakov Ljubica Kiselički i slikar Aleksandar Saša Bogdanović. Program otvaranja obogatili su Bela Farkaš i Luka Bošnjak svojim muzičkim nastupom.

Među brojnim posetiocima izložbe bile su supruga i ćerke Miše Berbakov: Mirjana, Natalija i Aleksandra sa svojim porodicama

Završno veče je obeleženo proslavom jubileja i Retrospektivnom izložbom Tiske Akademije Akvarela. Na izložbi je izložen jedan rad svakog učesnika kolonije, ukupno 46. Publiku i učesnike kolonije pozdravio je direktor Doma kulture Novica Blažin, a izložbu je otvorio istoričar umetnosti, gospodin Dušan Milovanović, koji je u svom govoru istakao, da je Tiska Akademija Akvarela položila ispit istinske zrelosti.

Nakon otvaranja, osim u lepoti slika, publika je mogla da uživa i u divnim melodijama u izvođenju hora i tamburaškog orkestra “Obzorja”, pod dirigentskom palicom Danijele Vrebalov.

Retrospektivna izložba je otvorena za posetioce svakog radnog dana tokom cele godine.

{gallery}otaa_15{/gallery}