У Дому културе општине Нови Бечеј у периоду од 10 – 14. августа 2020.г. одржана је XXV Међународна ликовна колонија ’’Тиска Академија Акварела’’ у којој је учествовало 13 сликара.

Одржавање манифестације било је у складу и уз поштовање прописаних мера и одлука за спречавање ширења вируса Ковида 19, тако да је колонија одржана у нешто другачијим условима. Наиме, сликари су радили од куће, у својим атељејима, и радове ће послати Дому културе до 31. августа, а у Галерији ТАА стварало је три учесника овогодишње колоније из Новог Бечеја.

Учесници XXV сазива су афирмисани сликари који су се одазвали позиву:

Александар  Саша Богдановић (Вршац), Димитрије Коларевић (Бачки Јарак), Момир Армуш (Сокобања), Вилмош Хармош (Нови Сад), Павле Нацковић (Алексинац), Жарко Вучковић (Горњи Милановац), Милош Сарић (Крагујевац), Ана Видмар (Љубљана/Словенија), Соња Брегун (Ђурђево), Емил Чорба (Торда), Бранислав Стојанчев Паша (Нови Бечеј), Тимеа Чајка (Нови Бечеј) и Едит Зеребељи Тењи (Нови Бечеј).

Поводом прославе јубилеја, 25 година од оснивања колоније, манифестација је почела отварањем Ретроспективне изложбе слика ‘’Тиске Академије Акварела’’, 10. августа у преподневним сатима, у галерији ТАА, у којој је изложен 71 акварел, по један рад сваког учесника колоније у протекла 24 сазива. Ова изложба је доступна за индивидуалне посете.

Изложбу је отворила је Драгана Милошевић,  покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Присутнима се овом приликом обратио председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић, истакавши значај овог културног догађаја и самог јубилеја који се прославља ове године, затим директор Дома културе, Новица Блажин, речима, да му је драго што колонија истрајава дуги низ година упркос различитим  изазовима,  а такође и сликар Александар Саша Богдановић, председник Уметничког савета  ликовне колоније.

У част јубилеју, у холу Дома културе откривена је слика Александра Саше Богдановића, уметника из Вршца, дугогодишњег учесника ове ликовне колоније, која носи назив ’’Атлантида’’ (акаврел, 73×284 цм). Ова слика, јединственог формата приказује реку Тису са мотивима из прошлости, остатке старог града који се ту некада налазио и Нови Бечеј у садашњости.

Истог дана, на Тиском кеју у 18,00 часова отворена је изложба слика са прошлогодишњег, 24. сазива колоније.

Сви љубитељи ове уметности могли су да је погледају у периоду од 10-16. августа у поподневним сатима на Тиском кеју. А од 17. августа 2020. је постављена у галерији ’’Село’’ и доступна за индивидуалне посете.

Ове године ликовну колонију подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Општина Нови Бечеј.