У Дому културе општине Нови Бечеј у периоду од 12 – 18. августа 2019.г. одржана је XXIV Међународна ликовна колонија ’’Тиска Академија Акварела’’ у којој је учествовало 12 сликара из Србије и Мађарске.
Свечано отварање колоније уприличено је 12. августа, у вечерњим сатима када је у галерији ’’Село’’отворена Изложба слика са XXIII сазива ликовне колоније. Изложбу су отворили Новица Блажин, директор Дома културе и Димитрије Коларевић, сликар и дугогодишњи учесник колоније.
Након отварања изложбе уследио је концерт Зрењанинског камерног оркестра на Тиском кеју. Летње вече било је испуњено звуцима најлеших дела класичне музике која су одушевила нашу публику, а оркестар је громким аплаузима био више пута позиван на бис.

Учесници XXIV сазива су афирмисани сликари који су дошли по позиву: Александар Богдановић (Вршац), Димитрије Коларевић (Бачки Јарак), Бранислав Стојанчев Паша (Нови Бечеј), Тимеа Чајка (Нови Бечеј), Драган Цветковић (Београд), Соња Брегун (Ђурђево), Едит Нађ (Будимпешта), Естер Ланг (Дебрецин), Ева Оршоља Балог (Шандорфалва), Чила Далма Хорват (Шандорфалва) и Едит Ковач Рошун (Шандорфалва), а међу њима је био и Емил Чорба (Торда), студент Академије ликовне уметности у Печују.

Сврха колоније је неговање чистог, изворног акварела, где су главни елементи: папир као подлога, пигмент као боја и вода као медиј.
Особеност овогодишњег сазива је што су први пут од оснивања ове уметничке манифестације, сликари имали задату тему. Наиме, ове године, тема је била Слано копово јер се овогодишња Тиска Академија Акварела одржала у склопу пројекта ’’Рехабилитација заједничког природног и културног наслеђа зарад будућег развоја региона“ који заједнички реализују мађарски град Шандорфалва и општина Нови Бечеј.

Како је задата тема овогодишње Тиске Академије Акварела Слано копово, сликари су у уторак, 13. августа организовано посетили Специјални резерват природе, како би се упознали са овим подручјем и његовим пејзажима, облицима, биљкама и животињама и у њима пронашли инспирацију. Овогодишња тема представља прожимање културе, уметности, заштите природног и културног наслеђа, све што пројекат “Rehab NatCult Heritage“ јесте.
У оквиру програма ликовне колоније, а у складу са темом и окосницом пројекта “Rehab NatCult Heritage“, сликари су организовано посетили Завичајни музеј “Главашева кућа“, где су им домаћини приближили дух давних времена и културно наслеђе овог подручја. Након тога, сликари су уживали на сплаварењу реком Тисом.

У суботу, 17. августа, изложбом акварела насталих на претходним сазивима Тиске Академије Акварела постављеном на Тиском кеју и концертом “Песници с музиком“ у градском парку, затворен је XXIV сазив ове ликовне колоније.
Учесници концерта Немања Нешић (вокал, гитара), Милош Зубац (вокал, гитара), Милан Кораћ (вокал, гитара), Светозар Нешић (клавир) и Ненад Патковић (гитара) свирали су композиције које су пратиле текстове песама познатих песника: Милоша Црњанског, Владислава Петковића Диса, Мирослава Антића, Пере Зубца….али и песама нашег новобечејског песника, Милоша Галетина.

Радећи као отворени атеље за посете, сликари су иза себе оставили по три рада, што предствља 36 нових уметничких дела, која ће обогатити фундус слика ТАА. Осим рада, размењивала су се искуства и створила нова пријатељства.

Новостоверна уметничка дела на овој колонији биће приказана публици у галерији Дома културе на отварању изложбе која је планирана за крај марта месеца 2020. године, када се и завршава овај пројекат.

Овогодишња ликовна колонија одржана је у оквиру пројекта „Рехабилитација заједничког природног и културног наслеђа зарад будућег развоја региона“ у оквиру ’’Интеррег-ИПА’’ програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, који имплементирају град Шандорфалва (Мађарска), као носилац и општина Нови Бечеј, као партнер на пројекту. Окосница пројекта је развој региона базиран на природним и културним вредностима оба партнера, а укупна вредност пројекта је 557.602,20 евра, док је допринос Европске уније 473.961,87 евра. Период реализације пројекта је: 01.04.2018-31.03.2020.