17. новембра у Дому културе општине Нови Бечеј одржан је Концерт ’’Живот и преображење пет елемената’’ који представља музичко-кореографску свиту на музику српских савремених аутора.

Наступио је Београдски камерни оркестар ’’Љубица Марић’’  на челу са диригентом Радетом Пејчићем и са три плесача (кореограф Вера Обрадовић).

Концерт представља презентацију савременог српског стваралаштва, музику композитора који су нас напустили у време глобалне пандемије, с циљем да им још једном одамо почаст због немерљивог доприноса српској савременој уметничкој музици.

Концерт као презентација одређених музичких дела, употпуњен је драматуршким и плесним елементима, као својеврсна музичко-сценско-кореографска свита.

Драматуршки концепт читаве музичко-кореографске представе представља животни ток: од рађања (музика Мирјана Живковић, Диптих), почетка бивствовања (Зоран Христић, Празне жице, па пуније), одрастања и игре (Александар Вујић, Зареко се, пореко се), дубоког преиспитивања (Властимир Трајковић, Шпанска свита), до преображења (Исидора Жебељан, Селиште). Овај концепт представља парадигму људског живота, што се на симболичан начин може повезати и са овим садашњим временом и свеприсутном смрћу, као и немерљивим губитком читаве плејаде наших значајних композитора.

Овај пројекат подржало је Министарство културе и информисања РС, а одржао се још и у Дому културе Студентски град у Београду и у Културном центру Опово.

Данас у свету веома је присутан концепт спајања савремене музике и плеса, што чини веома погодно средство за додатно приближавање значајних дела српске уметничке музике публици.