I ove godine u periodu 19-21. maja u Domu kulture opštine Novi Bečej tradicionalno se održala manifestacija posvećena jednom od naših najvećih kompozitora s kraja XIX  i početka XX veka, istaknutom predstavniku srpskog muzičkog romantizma, tvorcu srpske solo pesme – Josifu Marinkoviću. Ova manifestacija kao koncept ima negovanje srpske solo pesme, kao i stvaranje nove, savremene solo pesme, i jedinstvena je po tome u našoj zemlјi. Ovogodišnja Obzorja protekla su u znaku Pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu.

Manifestacija je počela Koncertom mešovitog hora Pevačkog društva ’’Prepodnobi Rafailo Banatski’’ iz Zrenjanina, koji je nastupio pod dirigentskom palicom mr Senke Milisavlјević. Izvođena je duhovna, ali i svetovna muzika. Na repertoaru su se našle kompozicije Kornelija Stankovića, Stevana Stojanovića Mokranjca, Viktora Kalinikova, Pavela Česnokova i drugih, a naravno bile su izvedene i kompozicije Josifa Marinkovića (Krestu Tvojemu, Aliluja i Hvalite iz Božanstve liturgije Sv. Jovana Zlatoustog).

Drugi dan manifestacije započeo je polaganjem venca na spomen ploču na mestu gde se nalazila rodna kuća Josifa Marinkovića, nakon čega je usledila poseta muzeju Glavaševa kuća, u kome se nalazi spomen soba posvećena Josifu Marinkoviću. Hor osnovne škole koja nosi ime ovog istaknutog kompozitora, nastupio je tom prilikom, pod dirigentskom palicom Janoša Fabiana, nastavnika muzičke kulture, a zatim je, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej, Novica Blažin  pozdravio je publiku i pozvao je da prisustvuje manifestaciji u Domu kulture.

Nakon toga u Domu kulture usledilo je svečano otvaranje manifestacije.

U ime domaćina sve prisutne pozdravila je Marijana Baračkov, predsedik Organizacionog odbora ’’Obzorja na Tisi’’, a zamenik predsednika opštine Matija Kovač  je otvorio manifestaciju. Sopran, Ana Stanković izvela je kompoziciju Josifa Marinkovića Gde si dušo, posle koje je usledila beseda o Josifu Marinkoviću. Besednik ovog puta bila je naša sugrađanka Slavica Kovačev.

U nastavku večeri publika je uživala u Koncertu konkursnih kompozicija – prvo izvođenje.

Ove godine Pozivnom kompozitorskom konkursu za solo pesmu odazvali su se sledeći kompozitori: Sofija Milutinović, Miloš Zatkalik,  Milana Stojadinović Milić, Minta Aleksinački, Miloš Raičković, Vera Milanković, Senad Gačević, Svetozar Saša Kovačević, Jelena Dabić i Miloš Tadić.

Kompozicije su interpretirali: Dragana Popović, mecosopran, Ana Stanković, sopran, Pavle Žarkov, bariton i Pavle Panin, bas, uz klavirsku saradnju Milivoja Velјića.

Pred ovogodišnji žiri u sastavu: Mirolјub Aranđelović Rasinski, kompozitor, Ljubica Živković, prof. solo pevanja i Milan Aleksić, kompozitor, nije bio lak zadatak, jer su kompozicije bile zaista izvanredne.

Nakon završenog koncerta i odluke žirija, dodelјene su zahvalnice svim učesnicima i diplome i nagrade za osvojeno I, II i III mesto, kao i nagrada publike. Prvu nagradu osvojio je Svetozar Saša Kovačević,  sa kompozicijom “Da li znaš…“ na stihove Anamarije Zakanj u interpretaciji Ane Stanković. Drugo mesto po oceni žirija pripalo je kompozitorki Milani Stojadinović Milić za solo pesmu “Predosećanje“ komponovane na tekst Desanke Maksimović, u interpretaciji Dragane Popović, a treće mesto osvojio je Miloš Raičković sa kompozicijom “Veličanije Sv. Savi“ na crkveno-slovenski tekst , u izvođenju Ane Stanković. Publika je glasala kao i žiri, tako da je Nagradu publike dobio prvonagrađeni kompozitor Svetozar Saša Kovačević. Kompozicije je pratio na klaviru oficijelni korepetitor takmičenja, Milivoje Velјić. Dom kulture je postao bogatiji za 11 novih solo pesama, koje će se zajedno sa neobjavlјenim solo pesmama sa ranijih kompozitorskih konkursa štampati u trećem tomu zbirke.

Treći i poslednji dan manifestacije bio je posvećen mlađoj publici, deci školskog uzrasta. Na programu je bio Javni čas muzičke kulture na temu ’’Josif Marinković’’- predstavlјanje života i stvaralaštva ovog poznatog kompozitora, našeg sugrađanina, rođenog u Vranjevu 1851.g. U toku programa nastupili su horovi tri osnovne škole iz naše opštine. Hor OŠ “Miloje Čiplić“ (dirigent: Sofija Gurjanov Jegdić), hor OŠ “Josif Marinković“ (dirigent: Janoš Fabian) iz Novog Bečeja i hor OŠ “Dr Đorđe Joanović“(dirigent: Aleksandra Krsić) iz Novog Miloševa. Budući da je Josif Marinković iza sebe ostavio brojne horske kompozicije pisane za mešovite, ženske, muške, ali i dečije horove, u svoj program svaki hor je uvrstio i po jednu kompoziciju Josifa Marinkovića. Izvedene su kompozicije: Zvonce, Oh proleće i Nestašni dečaci.

Manifestaciju su podržali: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Opština Novi Bečej.