Ове године  22. маја у Дому културе општине Нови Бечеј традиционално се одржала манифестација посвећена једном од наших највећих композитора с краја XIX  и почетка XX века, истакнутом представнику српског музичког романтизма, творцу српске соло песме – Јосифу Маринковићу. 

Обзиром на околности и ситуацију које је изазвао COVID 19, а у складу са прописаним мерама и одлукама Владе Републике Србије, манифестација се одржала у измењеном и скромнијем издању од планираног. Одлуком организационог одбора Отворено такмичење соло певача је отказано и одржаће се наредне године. Ипак, захваљујући модреним технологијама и интернету манифестација је одржана без публике и емитована онлајн на YouTube каналу и Facebook страници Дома културе.

 Манифестација је почела традиционално, полагањем венца на спомен плочу Јосифа Маринковића и посетом спомен собе Јосифа Маринковића у Завичајном музеју “Главашева кућа’’. Венац је положио Стеван Давидовић, начелик за друштвене делатности Општине Нови Бечеј у пензији, хроничар и аутор монографије “Обзорја на Тиси’’. Манифестација се наставила на платоу испред Дома културе полагањем цвећа на спомен бисту Јосифа Маринковића. Цвеће је положила Вера Голоб, проф. музике и спец. музичке теорије, а такође је на овогодишњој манифестацији одржала беседу о Јосифу Маринковићу, која је уследила у холу Дома културе. Вера је у својој беседи ставила акценат на Маринковићев педагошки рад и његов велики значај и утицај.

 После свечаног отварања манифестације и беседе уследио је Концерт соло песме ’’Традиција спаја’’ у извођењу Музичког састава ’’Duo Cordis’’, кога чине Ана Алексић Шајрер, сопран и Тина Николовски, пијанисткиња. На програму концерта биле су заступљене композиције настале на Позивном  композиторском конкурсу, који се организује у оквиру ове манифестације и соло песме Јосифа Маринковића.

У оквиру манифестације отворена је и ретроспективна изложба слика ’’Тиска Академија Акварела’’, на којој су се нашли радови учесника колоније из Новог Бечеја. Изложба је отворена за индивидуалне посете и може се погледати до 15.06.2020.г. у радном времену Дома културе.

Сви љубитељи овог жанра музике могу погледати снимак манифестације на YouTube каналу, Facebook страници или сајту Дома културе у видео галерији.

Манифестацију је подржала Oпштина Нови Бечеј.