У Дому културе општине Нови Бечеј  27-28. маја, традиционално се одржала манифестација посвећена једном од наших највећих композитора с краја XIX  и почетка XX века, истакнутом представнику српског музичког романтизма, творцу српске соло песме – Јосифу Маринковићу. Ова манифестација као концепт има неговање српске соло песме, као и стварање нове, савремене соло песме, и јединствена је по томе у нашој земљи. Овогодишња Обзорја протекла су у знаку Позивног композиторског конкурса за соло песму.

Манифестација је почела на платоу испред Дома културе наступом Певачке гупе Средње школе Нови Бечеј под диригентском палицом Софије Гурјанов Јегдић, наставницом музичке културе, са композицијама Ох пролеће поносито Јосифа Маринковића  и Јелена лађа и успомене Јураја Ферика, након чега је уследило полагање цвећа на спомен-бисту Јосифа Маринковића. Цвеће је положио етномузиколог и композитор Димитрије Големовић.    Програм се наставио у галерији ‘’Село’’ Дома културе, где је отворена изложба ’’Соло песме Јосифу на дар’’ посвећена свим досадашњим композиторским конкурсима одржаним у оквиру манифестације, аутора Стевана Давидовића.   Пубилици су се том приликом обратили музиколог, Марија Адамов и Новица Блажин, директор Дома културе.

 У 20,00 сати у позоришној сали Дома културе свечано је отворена манифестација. У име домаћина све присутне поздравила је Маријана Барачков, председик Организационог одбора ’’Обзорја на Тиси’’. Уследила је беседа о Јосифу Маринковићу, коју је одржала Марија Адамов, музиколог. У наставку вечери публика је уживала у Концерту конкурсних композиција – прво извођење.

    Ове године Позивном композиторском конкурсу за соло песму одазвали су се композитори: Мирољуб Аранђеловић Расински, Минта Алексиначки, Светлана Савић, Вера Миланковић,  Светозар Нешић,  Љубомир Николић, Доротеа Вејновић, Олга Јанковић, Јована Филиповић, Милица Кеча, Ивана Говорчин и Мирјана Вељковић

    Композиције су интерпретирали: Драгана Поповић, мецосопран, Радослава Воргић Журжован, сопран, Предраг Качавенда, баритон и Милутин Јоцић, баритон уз клавирску сарадњу Александре Ракић и Миливоја Вељића.

    Овогодишњем жирију у саставу: Димитрије Големовић, етномузиколог и композитор, Милица Стојадиновић, проф. соло певања и Светозар Саша Ковачевић, композитор, није био лак задатак, јер су композиције биле изванредне.

   Након завршеног концерта и одлуке жирија, додељене су захвалнице свим учесницима, дипломе и награде за освојено I, II и III место, као и Награда публике. Прву награду освојила је млада композиторка, којој је ово прво учешће на Позивном композиторском конкурсу, Јована Филиповић са композицијом Пролећна на стихове Десанке Максимовић у интерпретацији сопрана Радославе Воргић Журжован. Друго место по оцени жирија припало је композитору Светозару Нешићу за соло песму Fernweh на стихове Далибора Томасовића,такође у интерпретацији Радославе Воргић Журжован. Треће место освојила је Светлана Савић са композицијом Ласица’’ на текст Јелене Маринков, у извођењу мецосопрана Драгане Поповић.

Публици се највише допала композиција ’’Свети Сава на Атосу’’, тако да је Награда публике припала композитору Мирољубу Аранђеловићу Расинском.

  Дом културе је постао богатији за 12 нових соло песама, које ће се заједно са необјављеним соло песмама са ранијих композиторских конкурса штампати у трећем тому збирке.

    Другог дана манифестације положен је венац на спомен-плочу Јосифа Маринковића, на месту где се некада налазила кућа у којој је рођен. Венац је положио композитор Минта Алексиначки. Након тога уследила је посета Завичајном музеју ’’Главашева кућа’’ у коме се налази спомен-соба Јосифа Маринковића.

    Манифестацију су подржали: Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Oпштина Нови Бечеј и СОКОЈ.