У понедељак, 27. јануара 2020. године у Дому културе општине Нови Бечеј одржана је Светосавска академија под покровитељством Општине Нови Бечеј.  

Овогодишњи програм академије посвећене Светом Сави био је богат. Обред освештавања и резања славског колача извршио је свештеник новобечејске парохије Марко Мирков и кумови славе – ученици основних школа ’’Милоје Чиплић’’ и ’’Јосиф Маринковић’’ уз пратњу вокалног квартета из Сремских Карловаца.

Беседу о Светом Сави казивала нам је проф. филозофије Анита Бојић-Перкин, директор Средње школе Нови Бечеј.

У оквиру програма Светосавске академије наступио је хор ОШ ‘’Милоје Чиплић“ и етно група ‘’Додоле’’ ОШ ‘’Милоје Чиплић’’под руководством наставнице Софије Гурјанов Јегдић, а ученици драмске секције ОШ ‘’Милоје Чиплић’’ извели су сценски приказ из живота Светог Саве ’’Живот као инспирација’’.

На академији је наступио хор и певачка група ОШ’’Јосиф Маринковић’’, под руководством наставнице музичке културе Александре Крстић, затим оркестар под руководством учитеља Слободана Блажина. Сценски приказ ‘’Прича о Светом Сави’’ извели су ученици 2. разреда ОШ ‘’Јосиф Маринковић’’.

У име покровитеља и суорганизатора академије многобројним званицама и гостима  обратио се Председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић и традиционално, у оквиру свечаности уручио Светосавску повељу, која је ове године припала Надици Блажин, струковном васпитачу деце предшколског узраста. Надица је оставила неизбрисив траг на генерацијама малишана са којима ради од 1982. године, а од 1988. године ради као васпитач у ПУ ‘’Пава Сударски’’ у Новом Бечеју. Аутор је и коаутор многобројних чланака, пројеката и неколико књига и уџбеника, и добитник више награда и признања за резултате и доприносе које је остварила у систему образовања и васпитања деце предшколског узраста.

Као и предходних година, академија је била  хуманитарног карактера. У холу Дома културе биле су постављене кутије у које су наши суграђани донирали новац за помоћ младом Саши Камберовићу из Новог Бечеја, а акција је спроведена у сарадњи са Црвеним крстом из Новог Бечеја.

Академију посвећену Светом Сави оргaнизовали су Општина Нови Бечеј и Дом културе општине Нови Бечеј.