У среду, 3. фебруара 2021.године у галерији „Село“ Дома културе општине Нови Бечеј отворена је изложба Градског музеја Бечеј под називом ‘’Трагом коњаника ратника – 200 година владавине Авара’’, ауторке Браниславе Микић Антонић. Изложбу је публици представио Рашко Рамадански, кустос археолог Градског музеја Бечеј, а директор Дома културе, Новица Блажин, отворио је ову веома интересантну и вредну изложбу.

Изложба је настала као крајњи резултат до сада истражених локалитета из периода Велике сеобе народа на подручју општине Бечеј.

Доминација Авара у Панонској низији и других народа који су са њима били у савезништву трајала је више од 200 година, од 568. године до почетка IX века. Они су дошли у два таласа, па се њихово присуство дели на  Први и Други  аварски кагнат. Њихов простор је био шири од Панонске низије. На територији општине Бечеј нађене су некрополе из периода владавине Авара, који су били номадско племе и којима је брзо кретање кроз велика пространства била свакодневница.

Изложбу чине нађени предмети од метала, кости, керамике и стакла, односно делови ношње и посуде из аварске свакодневнице, као и статусни симболи попут накита и оружја.

Изложба је отворена за индивидуалне посете до 3. марта, радним данима од 07,00-21,00 сат.