Paulina Sudarski – od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 5. marta 2015. g. otvorena je izložba pod nazivom Paulina Sudarski – od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja.

Ova izložba pokušaj je revizije i revitalizacije imena i opusa slikarke Pauline Sudarski, sa ciljem da se njeno ime i delo smesti u širi krug srpske moderne likovnosti, izlazeći iz lokalnih okvira u kojima je isključivo proučavana.

Život ove umetnice, koji je tragično okončan u 29. godini života pogibijom na Sutjesci, zanimljiv je iz više razloga. S jedne strane iza nje je, shodno kratkom životu, ostao ne tako mali broj radova pohranjen u trima ustanovama i kod dvoje naslednika. Najviše dela čuva Narodni muzej Zrenjanin u vidu legata, koji je u ovu ustanovu dospeo kao poklon slikarkine majke 1949. godine. S druge strane, za razliku od likovnog traga pisani je znatno manji, sveden na par biografskih podataka koji su bili neusaglašeni, nepotpuni, a neki i netačni.

Postavku čini 63 rada koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, Predškolskoj ustanovi „Pava Sudarski“ iz Novog Bečeja kao i oni u privatnom vlasništvu. Takođe, predstavljen je dokumentarni materijal koji svedoči o slikarkinom životu i radu, sa akcentom na njeno školovanje na Kraljevskoj umetničkoj školi kao i na Akademiji likovnih umetnosti. S obzirom na učešće Pauline Sudarski u Drugom svetskom ratu i njene pogibije u bici na Sutjesci, ovom izložbom Narodni muzej Zrenjanin obeležava i 70 godina od pobede nad fašizmom.

 Paulina Sudarski – od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja

Paulina Sudarski je rođena 1914. godine u Novom Bečeju. U rodnom mestu završava osnovnu školu i počinje gimnaziju, potom se seli u Beograd, gde nastavlja svoje školovanje. Sredinom tridesetih godina uči na čuvenoj Kraljevskoj umetničkoj školi, gde stiče osnovno slikarsko obrazovanje i mogućnost da radi kao nastavnica likovnog vaspitanja. Kada se 1937. godine osniva Akademija likovnih umetnosti, Paulina postaje jedan od prvih upisanih studenata. Posebno je značajan njen rad sa profesorom i čuvenim slikarem Petrom Dobrovićem, kod koga je i diplomirala 1940. godine. Njegov uticaj se najviše ogleda u predstavama nagog muškog i ženskog tela.

Izložbu je otvorio Mileta Prodanović, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Autor izložbe koja će biti otvorena do 20. aprila 2015. godine je Olivera Skoko, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Izvor: RTV