A „Vip Kinoteka“ projekt keretén belül, 2018. november 23-án, pénteken, 19:00 órakor a törökbecsei Művelődési Ház földszinti termében a digitálisan restaurált “Petrijin venac” c. filmet vetítik.

A Vip Kinoteka projekt célja, hogy megőrizze és megvédje a szerb mozifilmeket amelyeket nagy jelentőségű nemzeti kulturális értéknek hirdettek ki.

„Petrijin venac“ 1980-ban forgatott jugoszláv film, amelyet Srdjan Karanovic rendezett. A filmet Dragoslav Mihailovic regényéből vett motívumok alapján forgatták Senjski Rudnikon.

Ebben a klasszikusban debütált Mirjana Karanovic.

Petrija alakját Milena Stefanović inspirálta, aki a Ćuprija közelében található Ravna Reka bányászati településen élt.

Darinka Zivkovic (1928-2013) alakította az idős Petria és a narrátor szerepét.

Az történet egy kis szerbiai bányászati településen zajlik, és magába foglalja a háború előtti, háború és háború utáni időszakot. Ez a történet egy falubeli írástudatlan nő tragikus életéről, három férfival való kapcsolatáról szól, akiket szeretett. Életútja, amely tele volt szenvedéssel, magánnyal, csalódással, reménnyel és szeretettel, az ember győzelmének szimbólumává vált.

Műfaj: társadalmi dráma

Rendező: Srđan Karanović

Zene: Zoran Simjanović

Fotó: Tomislav Pinter

Forgatókönyv: Dragoslav Mihailović, Srđan Karanović, Rajko Grlić

Szereplők: Mirjana Karanović, Darinka Živković, Paul Vuisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Rade Marković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić, Mića Tomić és mások.