U okviru projekta ‘’Vip kinoteka’’, u petak 23. novembra 2018.g. sa početkom 19,00 sati u prizemlјu Doma kulture opštine Novi Bečej biće prikazana besplatna projekcija digitalno restauriranog filma „Petrijin venac“.

Projekat Vip kinoteka ima za cilј da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

‘’Petrijin venac“ je jugoslovenski film snimlјen 1980. godine u režiji Srđana Karanovića. Film je snimlјen po motivima preuzetim iz istoimenog romana Dragoslava Mihailovića, a sniman je u Senjskom Rudniku.

Ovaj klasik srpske kinematografije, ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović, kojoj je uloga Petrije debitantska.

Inspiracija za lik Petrije bila je Milena Stefanović iz rudarskog naselјa Ravna reka kod Ćuprije.

Ulogu stare Petrije i naratora imala je Darinka Živković (1928-2013).

Radnja se odvija u malom rudarskom mestu u Srbiji i obuhvata prederatni, ratni i posleratni period. Priča o tragičnom životnom putu nepismene žene sa sela, o njenom životu sa trojicom lјudi koje je volela. Nјen životni put pun trplјenja, samoće, razočaranja, nadanja i lјubavi, prerasta u simbol čovekove pobede.

Žanr: Socijalna drama

Režija: Srđan Karanović

Muzika: Zoran Simjanović

Fotografija: Tomislav Pinter

Scenario: Dragoslav Mihailović, Srđan Karanović, Rajko Grlić

Glumci: Mirjana Karanović, Darinka Živković, Pavle Vuisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Rade Marković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljilјana Krstić, Velјko Mandić, Mića Tomić i drugi.