Позоришна представа Испад продукције

ДО ГУШЕ У ПЕЛЕНАМА (комедија)

Дођи на журку Gender reveal

 Дом културе општине Нови Бечеј

Четвртак, 25.04.2024. у 20,00 часова

Улаз: 400 дин.

Текст: Ружица Васић

Режија: Теа Пухарић

Музика: Катарина Ранковић

Играју: Катарина Вићентијевић, Милан Чучиловић, Стефан Урош Тешић, Предраг Пеђа Дамњановић и Исидора Милиновић.

Опис комада и реч аутора:

Шта да (НЕ) очекујете док чекате бебу?

„Чекамо бебу“ магично отвара врата родитељства. Иза тих врата је пут, посут дилемама готово целог живота. И све почиње управо том простом реченицом, парадоксално, јер управо „чекамо бебу“ означава почетак компликације односа са светом око себе, светом који би врло радо да помогне и подучи, да олакша и забави, светом са добрим намерама (а кад ћемо више научити да је пут до пакла посут баш њима).

Ана и Виктор су седам месеци избегавали утицаје од споља и просто уживали у чињеници да чекају бебу. А онда се умешала најближа фамилија, тачније – Викторова сестра Ирена. Она прави „Gender reveal“ журку која треба да открије пол детета, непромишљено занемарујући могућност да ће једна таква забава отворити Пандорину кутију, и покренути питања имена детета, лични однос према мушком/женском полу, њен однос према свом мужу Петру и животу који јој је наметнут, а Ану довести у прву озбиљнију дилему – треба ли да своју децу одгаја са инфантилним Виктором.

Луле, тренер будућим родитељима (заправо промотер и продавац Дојчила, мушке сисе) покушава да помогне као искусни познавалац пренаталних дилема. Уместо да само обави посао и оде са журке, Луле и сам завршава у породилишту, где ће ова урнебесна откривалица пола добити разрешење, а Луле постати неодвојив члан шире породице.

„До гуше у пеленама“ задире дубље у проблематику онога што може да се очекује док се чека беба, па кроз наличје нових трендова, добрих намера ближњих, родитељских страхова, право свакога да се меша у одлуке – комично покушава да одговори на питање какви су данас све то притисци на родитеље „почетнике“ и шта је стварно неопходно за „родитељски старт“. Јер, кад прође прва еуфорија, родитељи почетници ће овај пут ипак проћи сами.

У узбудљивом комаду који је избегао јефтине трикове, дневно-политиче активности, псовке, комад је итекако актуелан, са јасном критиком тренутка у којем се свет налази, те ће се публика и смејати, али и замислити над темом која је у комаду отворена.