У оквиру пројекта ’’Вип кинотека’’, у уторак, 10. новембра 2020.г. са почетком 19,00 сати у приземљу Дома културе општине Нови Бечеј биће приказана бесплатна пројекција дигитално рестаурираног филма Мајстори, мајстори!’’.

Мајстори, мајстори је југословенски играни филм из 1980. режисера  Горана Марковића који је писао и сценарио заједно са Мирославом Симићем.

Жанр: драма, комедија

Трајање: 83 мин.

Филм прати дешавања и замршене односе у једној школи у Београду, а наизглед централни догађај представља свечани испраћај у пензију дугогодишње чистачице Кеве. Испраћај у пензију ће се поклопити с доласком младог инспектора који треба да провери пријаву једне наставнице против заменика директора те школе. Одлазак чистачице представља идеалну прилику за још једну забаву, наравно, о државном трошку. Док се весеље припрема, амбициозни инспектор открива како је школа, извана сјајна, а изнутра влада нетрпељивост. Чистачица, уређена и нашминкана и млади инспектор, ношен жаром истраге, доспевају на исто место – банкет, који ће да постане све осим „достојанственог опроштаја“.

Филм је назван по првом стиху песме ’’Мајстори у кући’’ књижевника Александра Секулића, коју рецитује у једној од завршних сцена пијани наставник, кога игра Александар Берчек.

Глумци: Богдан Диклић, Семка Соколовић Берток, Тања Бошковић, Александар Берчек, Павле Вуисић, Оливера Марковић, Зоран Радмиловић, Миливоје Томић, Мирјана Карановић, Раде Марковић, Мира Бањац, Миодраг Андрић, Предраг Лаковић и др.

Пројекат ’’Вип кинотека’’ има за циљ да сачува и заштити остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро од великог значаја.

Југословенска кинотека у сарадњи са ВИП мобајл и Арт филм 80 је дигитално обновила овај филм. Премијера је одржана 24. септембра 2020. године на отвореноj локацији на Ташмајдану.