U petak, 24. februara 2017. godine u Domu kulture opštine Novi Bečej odigrana je pozorišna predstava Aleksandra Jugovića SRPSKA LAJKA u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda i Narodnog pozorišta u Beogradu, a u režiji Marka Đurića.

Ova tragikomedija predočava gledaocu univerzalnu priču o večitoj težnji našeg čoveka za nekim boljim životom koji je „negde tamo“.

Mi upoznajemo Mileta Srdića, varioca pod vodom, tipičnog nesrećnika balkansih tranzicija, nezaposlenog, očajnog i sklonog piću. Njegov komšija, Rade, ubeđuje ga da ode u Ameriku i oproba se u NASA programu spuštanja čoveka na površinu Marsa, za koji ga uverava da NASA plaća učesnike 10 miliona dolara. Ohrabren od strane žene i majke koje već prebrojavaju novac koji nije ni na vidiku, on daje kuću u zalog, pakuje kofer i odlazi u daleku Ameriku. Uspevši da prođe sve testove, on biva ispaljen u svemir samo da bi promašio planetu Mars u potpunosti i ostao da zauvek pluta kroz svemir poput nemačkog ovčara Lajke.  Celu priču najbolje oslikava rečenica njegove majke, Bose (u tumačenju Nade Blam) koja, na samom kraju komada, mireći se sa gubitkom sina i porodičnog doma, kaže: „Takvi smo ti mi Srbi.  Kad  god se vinemo visoko, odmah se izgubimo“.

I pored nesrećnog kraja i zle sudbine, koja je zadesila porodicu Srdić, publika je dugotrajnim aplauzom nagradila svih petoro glumaca koji su  veličanstveno izneli svoje uloge.

Upitana o tome kako je došlo do saradnje sa kikindskim pozorištem, Blamova je rekla: „Često se rade saradnje po celoj Srbiji i mislim da je to nešto najpametnije, te smo se tako malo pomešali što je lepo i korisno za kulturu“. Komentarišući samu predstavu, ona je dodala: „Ovo je retko dobra komedija, savremena, koja govori o našim naravima i našim željama koje su najčešće svedene na nerealne ciljeve kako da se obogatimo. To uvek izaziva smeh, jer i sam čovek kada pomisli kako da se obogati uvek ima nerealne želje tako da je ovo, zapravo, komedija naših nerealnih očekivanja“.