У Дому културе општине Нови Бечеј, 3. маја 2019. године уприличена је свечаност у част Иштвана Иштванфија (1840-1924) јавног бележника из Новог Бечеја (тадашњи Турски Бечеј).

Иштванфи је студије права завршио у Будимпешти, где је положио и правосудни испит, након чега је отворио адвокатску канцеларију у Новом Бечеју. Након тога, министар правосуђа га је именовао за краљевског јавног бележника у Новом Бечеју, а постао је и члан Турскобечејског удружења за заштиту од поплава и унутрашњих вода. За своје заслуге у току опасности од поплава добио владино признање. Наиме, он је био члан делегације која је успела да се избори против већ усвојеног техничког плана регулације тока Тисе који је подразумевао његово измештање неколико километара од Новог Бечеја, што би имало катастрофалне последице на развој насељног места.

Туристичка организација општине Нови Бечеј и Јавнобележничка комора Мађарске у част Иштвану Иштванфију уприличиле су постављање спомен плоче на кућу где је некада живео, данашња улица Соње Маринковић. Истога дана, представници Јавнобележничке коморе Мађарске, локалне самоуправе и остали гости обишли су обновљени гроб Иштвана Иштванфија на новобечејском гробљу на који су положили венце.

 

На свечаности у Дому културе присутнима су се обратили Ото Киш Мартон, шеф кабинета председника општине Нови Бечеј, Адам Тот, председник Мађарске јавнобележничке коморе,  Татјана Влашкалин и проф. Љубица Киселички.