U subotu, 27.01.2018. godine u Domu kulture opštine Novi Bečej održana je svečana Svetosavska akademija, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej.

Ovogodišnju akademiju, himnom “Bože, pravde” otvorio je velikan naše opere prof. Oliver Njego, koji je izveo i veći broj pesama u sklopu programa svečanosti uz klavirsku saradnju prof. Nikole Rackova. Sve prisutne pozdravio je zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin. Nakon toga Hor OŠ ‘’Miloje Čiplić’’, pod dirigentskom palicom Sofije Gurjanov Jegdić, izveo je himnu Svetom Savi.

Besedu o Svetom Savi kazivala je naša sugrađanka Jelena Pauljev, istoričar umetnosti, podsećajući nas o univerzalnoj poruci, vrednostima i duhu svetosavlja.

U programu je učestvovala glumica Sonja Mladenov Leštar, kazivajući stihove Matije Bećkovića ‘’Priče o Svetom Savi’’, kao i stihove iz ‘’Zaveštanje Stefana Nemanje’’.  Recitalom o Svetom Savi u programu su nastupile i učenice Srednje škole Novi Bečej, Ivana Tortoski i Vladana Rajkov.

Ove godine Povelju Svetog Save dobio je naš sugrađanin Borislav Kiselički, profesor matematike u penziji, kao priznanje za višedecenijski rad u prosveti i zapažene rezultate koje je postigao za vreme svog radnog veka. Priznanje mu je uručio predsednik opštine, Saša Maksimović.

Ovo veče puno duhovnosti upotpunila je i aukcija rukotvorina Udruženja ‘’Knap’’ iz Novog Bečeja i umetničkih slika Edit Zerebelji Tenji, koja je i ove godine bila humanitarnog karaktera. Cilj ovog javnog nadmetanja bilo je prikupljanje finansijske pomoći za Ljiljanu Džilitov, devojčicu koja boluje od cerebralne paralize. Takođe, ovim povodom, u holu Doma kulture, bilo je organizovano i prikupljanje dobrovoljnih priloga.