U petak, 27. januara 2017. godine u Domu kulture opštine Novi Bečej, održana je Svetosavska akademija posvećena utemeljivaču srpske duhovnosti, svetom Savi. Ove godine akademija je bila u znaku humanosti. Novobečejci su još jednom pokazali svoju humanost budući da je u galeriji ‘’Selo’’ Doma kulture bila održana   aukcija slika čiji je ceo prihod namenjen za  pomoć dečaku,  Pavlu Vlaškalinu iz Novog Bečeja, koji boluje od retke autoimune bolesti. Sve slike ove aukcije donirao je Dom kulture.

U pozorišnoj sali, pre samog početka programa, sveštenici srpske pravoslavne crkve izveli su slavski obred i čitali molitve.

Po završetku obreda, besedu o duhu svetosavlja i suštini hrišćanstva održao je veroučitelj Marko Galetin.  U svojoj besedi, on se osvrnuo i na velike promene koje su se desile u svetu u poslednjim vekovima, decenijama i godinama i ukazao na to koliko je teško sačuvati ideale pravoslavlja i svetosavlja u ovom dobu potrošačkog društva i pravoj poplavi trivijalnosti i banalnosti. Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović. On se zahvalio svima koji su došli da prate akademiju,

Učenice osnovnih škola „Miloje Čiplić“, Mina Lakičević, i „Josif Marinković“, Milica Grujić, izvele su prigodne recitacije. Zatim je dramska umetnica, Gordana Đurđević Dimić izvela dva resitala. Prvi je bio tekst Miloša Crnjanskog o mladosti svetog Save koji je opisao mlade godine našeg najvećeg svetitelja i njegov potonji beg u ruski manastir na Svetoj Gori. U drugom delu, Đurđević Dimić govorila je stihove dela „Slovo ljubve“ despota Stefana Lazarevića, srpskog srednjevekovnog vladara koji se smatra nastavljačem tradicije Nemanjića. Ova vrsna glumica dočarala je novobečejskoj publici davno prohujala vremena i prenela poruke ljubavi.

U okviru programa nastupio je hor Despot Stefan Lazarević iz Beograda, pod dirigentskom palicom mr Predraga Miodraga. Oduševljenje novobečejske publike bilo je više nego očigledno po aplauzu koji je pratio svako izvođenje hora, a koji je kulminirao na samom kraju kada je hor pobrao zaslužene ovacije.

I ove godine, opština Novi Bečej dodelila je  svetosavsku nagradu. Ovoga puta, dobitnik nagrade bio je Dragan Rauški, inženjer građevine iz Novog Miloševa, koji se svojim radom i zalaganjima istakao u kulturnom životu naše opštine. Autor je više knjiga o istoriji Novog Miloševa, učestvovao je u osnivanju muzeja „Kotarka“ u Novom Miloševu i „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju, a posebno se ističe njegova bitna uloga u tome što je opština Novi Bečej dobila status „opštine u fokusu“.