Szombaton, 2019. január 26-án a törökbecsei Községi Művelődési Házban, Törökbecse Önkormányzat égisze alatt megrendezésre került a Sv. Sava-napi Akadémia. Az idei ünnepséget közös erővel szervezte Törökbecse Önkormányzata, a törökbecsei „Miloje Čiplić” Álatalános Iskola és a törökbecsei Községi Művelődési Ház.

A szervező és a védnök nevében Törökbecse Község elnöke, Saša Maksimović üdvözölte a helyi méltóságokat, a vendégeket és a résztvevőket. Beszédében felidézte mi mindent tett Szent Sava a szerb népnek az oktatás és a művelődés terén.

Az ünnepi műsor keretén belül fellépett a „Miloje Čiplić” Álatalános Iskola kórusa Sofia Jegdić Gurjanov zenetanárnő vezénylésével, és az iskola színjátszó csoportja, valamint az újvidéki “Sveti Roman Slatkopojac” vegyeskórus Jevgenija Vladimirovna Kojić vezénylésével . Szent Savaról szóló szózatot Milan Kočalović, a nagybecskereki “Toša Jovanović” Népszínház színésze mondta.

Az idei Szent Sava Chartát Dušica Varga szerb nyelv és irodalom tanár kapta az oktatáshoz való hozzájárulásért. Dušica Varga jelentős eredményeket ért el az elmúlt három és fél évtizedes tanári karrierje során, és odaadó munkájának köszönhetően számos díjat kapott, diákjai úgyszintén .

Az idei műsor, mint ahogy az előző években is, humanitárius jellegű volt. Slađana Stojkov, Novo Miloševói 4. osztályos tanulónál az izomszövet tumor egyik formáját diagnosztizálták, és ritka betegség lévén, Amerikában kezelhető tovább.

Bárki, aki hajlandó segíteni ennek a fiatal lánynak, hogy megvívja élete legfontosabb harcát, ezt a következő bankszámlára történő fizetéssel teheti meg: 265-0000005372689-42 ( Raiffeisen bank ).